niedziela, 18 sierpnia 2013

Lekki pstrąg łososiowy w szpinaku i pistacjach

Łososia wprost uwielbiam, to chyba wiedzą już wszyscy, postanowiłam jednak wypróbować coś w nazwie podobnego, a jak się potem okazało- w smaku również:). Pstrąg jest jednak tańszy, i według mnie to jego główna zaleta! W smaku jest nieco delikatniejszy od łososia, mięso ma jednak twarde i jędrne- czyli tak jak lubię:)


Składniki:
- 2 filety z pstrąga lososiowego
- ok. 1/3 opakowania szpinaku (użyłam mrożonego brykietu)
- 3 ząbki czosnku
- 2 garści obranych pistacji
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 3 plasterki serka topionego light
- sól do smaku

Piekarnik nastawiłam na 200 stopni.
Pistacje i pestki słonecznika zmiksowałam na drobno w blenderze. 
Szpinak poddusiłam na patelni teflonowej z dodatkiem wody- do rozmrożenia. Dodałam do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, serek topiony i chwilę razem poddusiłam do wyparowania wody. Na koniec doprawiłam do smaku solą.
Filet umyłam, osuszyłam i pozbyłam się pęsetą kilku dużych ości (nie usuwam skóry, by wyjmowanie z naczynia było szybsze i prostsze). Oprószyłam solą, wierzch posmarowałam szpinakiem i obficie obsypałam panierką z pistacji i słonecznika.
Zapiekałam w małym naczyniu żaroodpornym przez 20 minut.
Według mnie- w smaku wyszedł obłędny:)

Smacznego:)



11 komentarzy:

  1. Mniam, to brzmi przepysznie :) Na pewno namówię mamę, żebyśmy razem poeksperymentowały w kuchnii z tym przepisem :) A szpinak kocham <3

    P.S Gdybyś znalazła chwilkę i jeśli lubisz filmy animowane, to może zajrzysz? :)
    http://cartoons-everyage.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ryby a Twoja posypka pistacjowa jest znakomita;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba nawet pomimo szpinaku jestem skuszona na rybę, którą zaproponowałaś, chodzi za mną od dłuższego czasu^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak zawsze można zastąpić czymś innym, jakimś kremem z brokuła, pietruszkowym pesto lub po prostu dipem jogurtowym:)
      Ja wprost uwielbiam szpinak, więc dodawałabym go dosłownie do wszystkiego:)

      Usuń
  4. ty kochasz chyba tak samo łososia jak ja kurczaka i robimy je na milion sposobów:)
    pyszne połączenie - szpinak i pistacja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Anulla, kocham miłością bezgraniczną:). A z kurczakiem też niedługo zamierzam poeksperymentować:)

      Usuń
  5. ale tu pysznie i kolorowo u Ciebie!
    świetne zdjęcia, zazdroszczę talentu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś wypróbowałam przepis z łososiem. Pycha! Naprawde doskonale polączenie smaków. Gratuluje talentu:)
    Będę wracać i testowac inne dania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihi, ja bym tego nie nazwała talentem a łakomstwem:P. Po prostu lubię pyszne jedzonko i wielu rzeczy nie potrafię sobie odmówić, cały "myk" polega na tym, by nieco odtłuścić danie, w końcu zamienników mamy na rynku całkiem sporo:)
      dziękuję serdecznie za miłe słowa, częstuj się do woli, smacznego!

      Usuń

Dzięki za Wasze opinie :)