Ten obiad nie należy niestety do dietetycznych przez użycie śmietanki 30%-owej- w sklepie zabrakło moich stałych "dietetycznych" składników dlatego byłam zmuszona zgrzeszyć:). Ale raz do roku to i księdzu...:)
Składniki:- filet z indyka
- 2 średnie cebule
- pęczek świeżego koperku
- mała śmietana 30%
- pół kostki rosołowej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- kleik kukurydziany do zagęszczenia (ok. 6 łyżeczek)
Filet umyłam i pokroiłam w grubsze paski, oprószyłam sola i pieprzem. Cebulę posiekałam (wielkość i kształt nie ma znaczenia) i podsmażyłam na oleju. Do cebuli dodałam szklankę wody i kostkę rosołową i tak dusiłam do miękkości, w razie potrzeby można dodać więcej wody. Podduszoną cebulkę wraz z powstałym sosem zmiksowałam w blenderze z dodatkiem kleiku kukurydzianego.
Na tej samej patelni z obu stron lekko obsmażyłam indyka, dodałam zmiksowaną cebulę, śmietankę, posiekany koperek i tak dusiłam przez ok. 10 minut. Pod koniec duszenia doprawiłam solą i pieprzem, i gotowe.
Podałam z pomidorkami koktajlowymi i ryżem gotowanym w curry wymieszanym po ugotowaniu z czerwoną fasolą.
Obiadek wyszedł pyszny, mój nigdy-nie-chwalący-mnie-mąż zapytał czy zostało coś na jutro:)
Smacznego!
ooo muszę koniecznie takiego przepisu spróbować :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się więc śmiało:)
UsuńZe śmietanką to najlepsze :) Ale powiedz na ile porcji to przepis? No i jaka duża ( ile gram lub pojemności) miał śmietnka. Jestem pewna, że nie był to grzech śmiertelny :)
OdpowiedzUsuńOj tak, śmietanka nadaje świetny smak, u mnie jednak to produkt zakazany:). Zastępuję ją mlekiem zagęszczonym 4%, które też ma słodkawy posmak, nie mniej jednak zdecydowanie szybciej się przypala:(- w końcu tłuszczu nie ma prawie wcale. Ale niebawem będę kombinować jakiś sosik z mleczkiem:)
UsuńŚmietankę dałam w małym kubeczku, pojemność jak mały jogurt naturalny (nie wiem, chyba coś ok. 180-190 g), użyłam pół dużego fileta z indyka- biorąc pod uwagę wszystkie składniki wyszły mi z tego trzy spore porcje:)
Pozdrawiam:)
Pycha!:) ja robiłam jakiś czas temu rybę w sosie śmietanowo-koperkowym i stwierdziłam, że do drobiu będzie równie idealnie:)
OdpowiedzUsuń