środa, 12 lutego 2014

Domowe zapiekanki z pieczarkami


Kupiłam bagietkę, pieczarki, ser.... miała być tradycyjna zapiekanka, taka jaką wcinaliśmy "na mieście" będąc jeszcze dzieciakami. Gdy rankiem wzięłam się za przygotowania to co się okazało? Bagietka poszła na karmę dla ptaszków dnia poprzedniego, bo dziecko przecież czymś je musiało nakarmić:)
Po bagietce, musiałam zadowolić się zwykłymi bułkami... na szczęście udało się przywrócić wspomnienia i tamten smak dzieciństwa:)

Składniki: (nie podaję konkretnych ilości, bo to raczej kwestia gustu, my lubimy sporo cebuli, inni mogą jej w ogóle nie tolerować w zapiekankach):
- bułki
- pieczarki
- cebula
- resztki wędlin/kiełbasy
- starty żółty ser
- odrobiny oleju rzepakowego do smażenia
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz

Cebulę pokroiłam w piórka i podsmażyłam na odrobinie oleju. W połowie smażenia dodałam pokrojoną w kostkę wędlinę, a na koniec wrzuciłam pokrojone w talarki pieczarki. Wszystko razem doprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem, chwilę poddusiłam na patelni.
Farsz wyłożyłam na lekko wydrążone połówki bułek (wtedy będzie go więcej na każdej zapiekance:P), obficie obsypałam żółtym serem i zapiekłam w piekarniku (180 stopni, ok. 10 minut- do czasu roztopienia się i przyrumienienia sera).



13 komentarzy:

  1. Najlepsze są takie domowe zapiekanki! Są śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale fajny przepis - krok po kroku.
      Zostawię sobie na "po urlopie", teraz szkoda mi tych zgubionych 11 kg w 3 miesiące
      a plaża tuż, tuż :)
      http://beatwell.pl/?jak-schudnac-4-kg-w-tydzien,39
      pozdrawiam

      Usuń
  2. uwielbiam takie zapiekanki. Od kiedy mam piekarnik to robię takie dość często. Lubię też z mozarellą.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaki mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam!:) często na kolację goszczę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne zapiekanki:) bardzo lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wędliny???? Bzdura!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi anonimowy, jak będziesz miał na tyle odwagi by nie ukrywać się pod anonimem to bardzo chętnie pogadam sobie z Tobą o różnych bzdurach:)

      Usuń
  7. A kurat wyprubowalam zapiekanki sa bardzo dobre i kruche.Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdrówko, bardzo się cieszę, że wyszły i że smakowały:), polecam się na przyszłość:)

      Usuń
  8. Robię takie same tylko na pyzach drozdzowych, czesto zostaja od obiadu a jesli nie to kupuje specjalnie, mowie na to mini pizerinki. Kazda pyze przekrawam na pol jak bulki i smaruje keczupem, potem na to przesmazone pieczarki z cebulka i ser zolty i ew wedline jak kto lubi, ok 10 min w piekarniku i pycha, nie krusza sie i sa mieciutkie :-) polecam przetestujcie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. na przyszlosc nie karmcie ptakow pieczywem ;) to nie jest pokarm dla nich :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)