sobota, 24 stycznia 2015

Pasta awokado z jajkiem, papryką i koperkiem


Dziś propozycja na śniadanie idealne, na które mogę niestety pozwolić sobie tylko w weekend. Zdrowa i sycąca wersja bezmięsnego śniadania w towarzystwie awokado i jajek. Nawet dla mnie- zdeklarowanego mięsożercy jest to opcja idealna!:)

Składniki:
- 1 duże dojrzałe awokado
- 2 jajka
- 1/3 dużej czerwonej papryki
- mały pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
- świeżo mielony pieprz

Jajka ugotowałam na wpół twardo- do ciepłej wody włożyłam jajka i gotowałam przez 6 minut od momentu zagotowania się wody. Ostudziłam, obrałam ze skorupek i pokroiłam w kostkę.
Awokado przekroiłam na pół, usunęłam pestkę i łyżką wydrążyłam miąższ do miseczki. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny i całość razem rozdrobniłam widelcem. Następnie dodałam posiekaną w drobną kosteczkę paprykę, jajka, oliwę i koperek. Całość dokładnie wymieszałam, a na koniec doprawiłam solą i pieprzem. 
Podałam na pełnoziarnistej bułce pokrojonej na małe kromeczki.


























12 komentarzy:

  1. Wszelkie kombinacje z awokado po prostu uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu pyszności nam tu serwujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajną tą pastę zrobiłaś, wygląda super tak kolorowo i wiosennie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, zdecydowanie chciałam nimi przywołać wiosnę:). Wiem, że to jeszcze trochę, ale pomarzyć zawsze można...:P

      Usuń
  4. no matkooo, jakie kolory!!
    a pasta wiadomo, najlepsza, domowa, jeszcze z awokado, o którym tyle sie gada, że zdrowe, etc........fajnie, no i bez kombinowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie mam nadmiar awokado ,pastę z chęcią zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super kompozycja! Ja ostatnio zachwycam się pastą: awokado, suszone pomidory, oliwa i czosnek - normalnie rozpusta w biały dzień, ale ta Twoja też kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam dzisiaj na śniadanie, coś pięknego ! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)