poniedziałek, 7 września 2015

Zupa krem z cukinii z drobiowymi grzankami


Ostatnimi czasy pokochałam zupy kremy z bardzo prostego powodu- te same składniki w niezmiksowanej wersji zupy na pewno by apetycznie nie wyglądały a tym bardziej nie smakowałyby tak rewelacyjnie jak w kremie. Druga rzecz- w tradycyjnej zupie prawie obowiązkowym składnikiem jest ziemniak, a w kremach spokojnie możemy z niego zrezygnować:). Tak naprawdę nikt oprócz autora zupy nie wie co się tak naprawdę w niej znajduje, więc można  przemycić co nieco zdrowizny:)))

Składniki:
- 1 udko z kurczaka
- dobrej jakości kiełbasa drobiowa
- 2 średnie cukinie
- 2 małe pietruszki
- 1 duża cebula
- ok. 1/3 pora
- ćwiartka małej bulwy selera
- duża garść liści selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- pestki dyni

Udko z kurczaka umyłam, oczyściłam ze skóry i wrzuciłam do garnka z zimną wodą. Zagotowałam i odszumowałam wywar. Warzywa umyłam, obrałam i pokroiłam.
Na patelni rozgrzałam olej i lekko podsmażyłam warzywa, na koniec dodałam posiekany czosnek. Zawartość patelni dodałam do wywaru wraz z zieleniną z selera i listkami laurowymi, całość lekko osoliłam i gotowałam na małym ogniu przez ok. 30-40 min. Następnie wyjęłam mięso i listki laurowe, a pozostałą zawartość garnka zblendowałam na gładki krem. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Całość wymieszałam i zagotowałam.
Kiełbasę drobiową pokroiłam w drobną kostkę i wysmażyłam na patelni bez dodatku tłuszczu. Zupkę podałam z drobiowymi chrupkami i pestkami dyni, ale świetnie będzie pasował do niej również jogurt grecki czy naturalny.



5 komentarzy:

  1. zjadłabym chętnie talerz takiej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! - moja pierwsza myśl :D musze koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Również jestem fanką takich zup kremów, w Twojej wersji krem wygląda po prostu rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie wygląda, bardzo ładnie ją sfotografowałaś :)
    u mnie w domu oprócz rosołu, cebulowej, kapuśniaku i barszczu czerwonego, a od wielkiego dzwonu żurku - rządzą zupy krem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie: z jakiej ilości wody zrobiłaś wywar?

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)