czwartek, 4 lutego 2016

Zupa krem z pomidorów wszelakich


A dziś propozycja na łatwą i szybką zupę krem z pomidorów. Jak dla mnie idealna na tę porę roku, rozgrzewająca i sycąca:)

Składniki:
- 5 suszonych pomidorów + 2 łyżki zalewy
- 2 duże pomidory malinowe
- 2 duże pomidory śliwkowe
- 1 duża marchew
- 1 mała pietruszka
- kawałek bulwy selera
- 1 mały por
- 2 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cukier, sól i pieprz do smaku

+ do podania: natka pietruszki i groszek ptysiowy

Warzywa umyłam, obrałam i pokroiłam (marchew, pietruszkę i selera w mniejsze kawałki, pozostałe warzywa w większe). Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki, ja jednak ten etap pominęłam:). 

W teflonowym garnku rozgrzałam oliwę z oliwek po czym wrzuciłam do niego wszystkie warzywa wraz z suszonymi pomidorami i zalewą oraz listkami laurowymi. Całość delikatnie podsmażyłam na niewielkim ogniu. Następnie dodałam posiekane ząbki czosnku i dalej podsmażałam do momentu uwolnienia się aromatu czosnku. Zawartość garnka zalałam litrem wody i dusiłam na wolnym ogniu przez ok. 20-25 minut, kilka minut przed końcem duszenia dodałam koncentrat pomidorowy.
Całość zmiksowałam na gładki krem, a następnie przetarłam przez gęste sito- w ten sposób pozbyłam się resztek niezmiksowanych skórek i ziaren z pomidora (w razie potrzeby można go nieco rozrzedzić wodą, należy wtedy ponownie zagotować zupę). Krem ponownie wlałam do garnka, podgrzałam i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Tak- cukrem:), bo świetnie podkręca smak pomidorów (dałam go niewiele, ok. pół łyżeczki).
Podałam z posiekaną natką pietruszki i groszkiem ptysiowym.


2 komentarze:

Dzięki za Wasze opinie :)