niedziela, 14 lipca 2013

Mleczne bułeczki owsiane


Bułeczki te były moim zbawieniem w trakcie całej diety. Nie dość, że są pyszne to jeszcze bardzo szybko się je przygotowuje, no i co najważniejsze- conajmniej przez 3 dni zachowują swoją świeżość! Spokojnie można z nich robić kanapki do pracy:).
Ich kształt zależy tylko i wyłącznie od użytej formy- ja zaopatrzyłam się w dwie formy silikonowe na allegro (zainteresowanym podam kontakt, bardzo fajna firma, która posiada w ofercie formy do najróżniejszych wypieków, w tym np. do bułek hot-dogowych, bułek- piłek itd.). Można je również przygotować bez formy, wykładając ciasto na papier do pieczenia, ale wtedy są one bardziej plackami niż bułkami i trzeba ułożyć je w dużych odległościach, bo mocno powiększają swoją objętość.
Przepis na bułeczki znalazłam na blogu Z kotem w kuchni, lekko go jednak zmodyfikowałam, by był szybszy i prostszy w wykonaniu. "Dosmaczyłam" go również na swój sposób:)

A tutaj wersja w drugiej formie silikonowej- duża bułka o średnicy ok. 12 cm.


Składniki:
- 6 łyżek otrąb owsianych (nie mielimy)
- 4 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
- 2-3 jajka
- ok. 150 g serka twarogowego (może być również serek homogenizowany lub serek kanapkowy do smarowania)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 1 łyżeczka oregano (można użyć dowolnych ziół lub np. kminku)
- 1 szczypta soli

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolitą masę, którą wykładamy w równych proporcjach do formy silikonowej (wcześniej trzeba ją delikatnie przetrzeć papierem nasączonym oliwą). Pieczemy 20 min.
Mnie z tych ilości wychodzi 6 sporych bułeczek, czasami wystarczy dać odrobinę więcej sera (i oczywiście bardziej doprawić), by bułek wyszło więcej. Jeżeli używamy form to nigdy nie należy ich zapełniać po same brzegi, gdyż bułki podczas pieczenia rosną i masa może się wylewać na boki.
Z kolei wykładając masę na papier wychodzi od 8 do 10 takich placuszków (2 szt. również mogą stanowić "zamykaną" kanapkę do pracy:P)

Polecam jako zdrową alternatywę dla tradycyjnych bułeczek pszennych!

5 komentarzy:

  1. Witam,własnie chcę przejść na "zdrowsze jedzenie" i bardzo spodobał mi się przepis na bułeczki, niestety nie umiem żyć bez pieczywa:( mogę prosić na maila link do tych foremek?
    z gory dziekuje za pomoc
    marta.kaminska04@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej:), jasne, nie ma sprawy. Zaraz poszukam i prześlę Ci linka, powodzenia:)

      Usuń
  2. Świetny przepis. A ile jedna bułeczka ma kalorii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:), szczerze mówiąc nie liczę zbytnio kalorii, więc ciężko jest mi powiedzieć ile może mieć taka jedna bułeczka.
      Staram się raczej zamieniać produkty mniej wartościowe na te zdrowsze i bogatsze np. w błonnik.
      Np. otręby owsiane- są dość kaloryczne, ale robią "dobrą robotę" w naszych jelitach, więc zdecydowanie lepiej robić bułki zastępując tradycyjną mąkę właśnie otrębami. Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Właśnie zrobiłam i są pyszne. Tak pyszne, że postanowiłam autorkę bardzo pochwalić, umieszczając ten pierwszy w moim życiu komentarz na jakiejkolwiek stronie internetowej.
    Gratuluję świetnego przepisu!!!! Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)