niedziela, 26 stycznia 2014

Na zdrowie: Krem z pieczonego czosnku i cebuli


Znowu przeziębiona szukam ratunku w naturalnych metodach leczenia, w ciąży niestety inne mi nie przysługują...:). Cebula i czosnek to towarzysze każdej mojej domowej kuracji, czy to w postaci syropu czy okładu na szyję czy własnie kremu na kanapkę. Niezależnie od formy, najważniejsze jest, że pomagają!:)

Składniki:
- 2 główki polskiego czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku

Czosnek i cebulę obrałam, cebulę dodatkowo podzieliłam na mniejsze kawałki, wszystko razem upiekłam w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (180 stopni przez ok. 15-20 minut). Zmiksowałam z masłem i oliwą, na koniec doprawiłam solą. 
Pyszny, ale przede wszystkim zdrowy krem, który pomoże przy przeziębieniu czy osłabieniu.


12 komentarzy:

  1. fajny sposób na zdrowie. Ja karmelizuję czosnek z solą na suchej patelni, gdy zmieni kolor dodaję odrobinę masła i taką pastą smaruję grzanki. To najlepszy sposób na przepędzenie przeziębienia. Moje dzieci jedzą tą metodą nawet 6 ząbków na raz!! Nie chorują już od dwóch lat, metoda jest nader skuteczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny sposób na "przemycenie" czosnku dzieciakom, koniecznie muszę go wypróbować, dziękuję za podpowiedź!:)

      Usuń
    2. Marta, ja nie muszę go przemycać, moje dzieci, gdy czują się byle jak, same proszą o grzanki z czosnkiem :)

      Usuń
  2. no coś pysznego!!! znam ten ból, kiedy jesteś chora a tu nic nie możesz, bo bębenek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pasta ciekawa i jaka zdrowa!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie do zrobienia już jutro. Może w końcu pogonimy paskudne wirusy, które powodują, że gorąca z nas para. Pozdrawiam i życzę zdrowia! Żona in spe

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe ,choć ja w ciąży miałam totalny cebulo- wstręt!.

    OdpowiedzUsuń
  6. Już czuję ten aromat! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny ten krem. Jak on musi pachnieć ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow, bardzo oryginalnie. Nie tylko na zdrowie, ale do wszystkich potraw można później dodawać. Zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny przepis wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)