Pomidory wielbię dosłownie pod każdą postacią- nawet w wersji ketchupu:P Dziś postanowiłam skorzystać z samotnie spędzanej soboty i zrobiłam sobie pomidorowy kremik, a dla moich chłopaków będzie tradycyjna pomidorowa, tak jak lubią.
Składniki:
- 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 1 b. duży ząbek czosnku
- ok. 500 ml bulionu drobiowo-warzywnego
- 1 marchew z bulionu
- połowa pęczka świeżej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- jogurt naturalny
- sól i pieprz do smaku
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyłam na oliwie w teflonowym rondlu. Gdy zmiękła dodałam lekko poszatkowaną bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę później dodałam pomidory z puszki, bulion i marchewkę z bulionu. Całość gotowałam jakieś 40 minut. Po tym czasie zawartość rondla przelałam do blendera, dodałam łyżeczkę cukru i wszystko razem zmiksowałam na gładki krem. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem (ilość zależna od stopnia doprawienia bulionu).
Krem można podać tylko z kleksem jogurtu czy śmietany lub w wersji bardziej pożywnej z makaronem.
ja również jestem fanką pomidorów:) ciągle coś z nimi kombinuję:)
OdpowiedzUsuńja coraz bardziej je lubię...krem idealny jak mniemam;)
OdpowiedzUsuńkrem pomidorowy to jeden z naszych ulubionych:) ale w naszych domach też wolą tradycyjną pomidorówkę:)
OdpowiedzUsuńtaką zupę to rozumiem! Dla mnie booomba :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Jedna z naszych ulubionych zup :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie- gęsta pomidorowa odpowiednio doprawiona :)
OdpowiedzUsuńWspaniały krem dla mnie, bo kocham pomidorową :)
OdpowiedzUsuńZupa cudo.
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem bazylii to MUSI być niebo w gębie ;) :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna zupka:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda. Zupy kremy są super. lekkie, dietetyczne, a przy tym smaczne, nie trzeba ich przeżuwać. http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/dietetyczne-zupy-metoda-na-szczupla-sylwetke - tutaj przepis jeszcze na krem ze szpinaku. Smacznego :)
OdpowiedzUsuń