To, że kasze mają zbawienny wpływ dla naszego zdrowia wiemy nie od dziś, ale ostatnio zauważyłam, że mają również rewelacyjny wpływ na wagę, a raczej jej spadek, a to po ciąży jest jak najbardziej mile widziane zjawisko:)
Postanowiłam więc wprowadzić kasze do mojego codziennego jadłospisu, uwielbiam je w każdej postaci, więc problemu z monotonią nie przewiduję:). Oczywiście na razie wersja szybsza z mrożonymi warzywami na patelnię, bo z maluszkiem w domu ciężko zaplanować dłuższy pobyt w kuchni.
Składniki:
- 1 opakowanie warzyw na patelnię (z marchewką, groszkiem, kalafiorem i fasolką)
- ok. 0,6 kg fileta z kurczaka
- 1 szklanka nieugotowanego pęczaku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 pęczek natki pietruszki
- przyprawa do kurczaka i do grilla
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- ok. 1/3 łyżeczki cynamonu
- ok. 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- 3 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Mięso z kurczaka umyłam i pokroiłam w drobną kostkę, Zamarynowałam w przyprawie do grilla i kurczaka, odstawiłam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie mięso podsmażyłam w teflonowym garnku na łyżce oleju. Dodałam mrożone warzywa, czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, cynamon, cukier i szklankę wody, lekko oprószyłam solą i wszystko razem dusiłam przez 3-4 minuty. Następnie dodałam pęczak, dolałam kolejną szklankę wody i wszystko razem dusiłam pod przykryciem przez ok. 15 minut. Na koniec dodałam fasolę (wcześniej ją przepłukałam pod bieżącą wodą) i poszatkowaną natkę pietruszki, wszystko razem podgrzałam, doprawiłam solą i pieprzem, gotowe:)
Uwielbiam pęczak! To danie idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPęczak to moja ulubiona kasza.
OdpowiedzUsuńW Twoim wydaniu przepyszna!
hehe, pisałam Ci na fb, że miała dziś to samo.....a jutro też jakąś kaszę machnę;)
OdpowiedzUsuńco do gotowania z maluszkiem...........................................bez komentarza;D
a widzisz jak się pięknie wstrzeliłam:P, wiem wiem... gotowanie z maluszkiem czasem przypomina bieg w maratonie gdzie nie widać mety...:P
UsuńKasza to chyba polski specjał ,u mnie nie ma ,a szkoda,spadek wagi ...
OdpowiedzUsuńA mnie się wydaje, że ten specjał został nieco zapomniany... ale w dobie "mody" na zdrowe żywienie ludzie zaczynają sobie o nim przypominać, na szczęście:)
Usuńmmm... wygląda obłędnie... śliczne zdjęcia a ślinka nadal mi cieknie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie:)
UsuńUwielbiam takie jednogarnkowe dania! Kaszy Ci u mnie pod dostatkiem, super propozycja!
OdpowiedzUsuńJa też zrobiłam zapasy, a teraz będę eksperymentować:)
UsuńSuper danie, wszystko w nim pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńPysznie:)
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda! Mniam :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda :D Lubię pęczaka ale w małych ilościach, więc będzie mi odpowiadało takie danie!
OdpowiedzUsuń