wtorek, 10 czerwca 2014

Lekki pęczak z warzywami i kurczakiem


To, że kasze mają zbawienny wpływ dla naszego zdrowia wiemy nie od dziś, ale ostatnio zauważyłam, że mają również rewelacyjny wpływ na wagę, a raczej jej spadek, a to po ciąży jest jak najbardziej mile widziane zjawisko:)
Postanowiłam więc wprowadzić kasze do mojego codziennego jadłospisu, uwielbiam je w każdej postaci, więc problemu z monotonią nie przewiduję:). Oczywiście na razie wersja szybsza z mrożonymi warzywami na patelnię, bo z maluszkiem w domu ciężko zaplanować dłuższy pobyt w kuchni.

Składniki:
- 1 opakowanie warzyw na patelnię (z marchewką, groszkiem, kalafiorem i fasolką)
- ok. 0,6 kg fileta z kurczaka
- 1 szklanka nieugotowanego pęczaku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 pęczek natki pietruszki
- przyprawa do kurczaka i do grilla
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- ok. 1/3 łyżeczki cynamonu
- ok. 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- 3 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka oleju rzepakowego

Mięso z kurczaka umyłam i pokroiłam w drobną kostkę, Zamarynowałam w przyprawie do grilla i kurczaka, odstawiłam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie mięso podsmażyłam w  teflonowym garnku na łyżce oleju. Dodałam mrożone warzywa, czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, cynamon, cukier i szklankę wody, lekko oprószyłam solą i wszystko razem dusiłam przez 3-4 minuty. Następnie dodałam pęczak, dolałam kolejną szklankę wody i wszystko razem dusiłam pod przykryciem przez ok. 15 minut. Na koniec dodałam fasolę (wcześniej ją przepłukałam pod bieżącą wodą) i poszatkowaną natkę pietruszki, wszystko razem podgrzałam, doprawiłam solą i pieprzem, gotowe:)


14 komentarzy:

  1. Uwielbiam pęczak! To danie idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pęczak to moja ulubiona kasza.
    W Twoim wydaniu przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. hehe, pisałam Ci na fb, że miała dziś to samo.....a jutro też jakąś kaszę machnę;)
    co do gotowania z maluszkiem...........................................bez komentarza;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a widzisz jak się pięknie wstrzeliłam:P, wiem wiem... gotowanie z maluszkiem czasem przypomina bieg w maratonie gdzie nie widać mety...:P

      Usuń
  4. Kasza to chyba polski specjał ,u mnie nie ma ,a szkoda,spadek wagi ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mnie się wydaje, że ten specjał został nieco zapomniany... ale w dobie "mody" na zdrowe żywienie ludzie zaczynają sobie o nim przypominać, na szczęście:)

      Usuń
  5. mmm... wygląda obłędnie... śliczne zdjęcia a ślinka nadal mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie jednogarnkowe dania! Kaszy Ci u mnie pod dostatkiem, super propozycja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zrobiłam zapasy, a teraz będę eksperymentować:)

      Usuń
  7. Super danie, wszystko w nim pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie to wygląda :D Lubię pęczaka ale w małych ilościach, więc będzie mi odpowiadało takie danie!

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)