niedziela, 22 czerwca 2014

Męskie żarcie: karkówka zapiekana pod beszamelem

To z pewnością nie jest danie dietetyczne... dlatego zrobiłam je dla mojego szanownego Męża... a niech ma, bo karkówkę lubi...:). Proste w przygotowaniu i naprawdę smaczne mięsko, mimo dbania o linię musiałam kawałeczek spróbować:P
Składniki:
- 0,5 kg karkówki
- mleko 2%
- przyprawa do grilla
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 szczypty cynamonu
- garść natki pietruszki

Karkówkę podzieliłam na cienkie kotlety, oprószyłam przyprawą do grilla i zalałam mlekiem (ilość uzależniona od naczynia- tak, by całe mięso było przykryte), odstawiłam na noc do lodówki.
Następnego dnia karkówkę odsączyłam z mleka, ponownie oprószyłam przyprawą do grilla i podsmażyłam z obu stron na oleju. Mięso włożyłam do naczynia do zapiekania.
W małym rondelku rozpuściłam masło, dodałam mąką i energicznie mieszałam by składniki ładnie się połączyły. Potem powoli dodawałam mleko (100 ml) cały czas mieszając, na koniec doprawiłam solą, pieprzem i cynamonem. Gotowym sosem zalałam ułożone wcześniej mięso i całość zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut, aż mięso zmięknie. Na koniec oprószyłam świeżą natką pietruszki.
Karkówka wyszła miękka i soczysta, podałam ją z młodymi ziemniakami.


8 komentarzy:

  1. mężczyznom tak niewiele trzeba do szczęścia - mięsa:P

    OdpowiedzUsuń
  2. No może i męskie, ale nie dla mojego mężczyzny :) Dla taty a i owszem, ale małżon nieco chudsze mięsa woli :) Ale smacznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. No przestańcie już a to mięso chudsze a to mięso tłuściejsze. Ja na takie detale nie zwracam uwagi, ma być smacznie i wcale nie musi być zdrowo :) To danie zwróciło moją uwagę swoją prostotą i smakowitością, a w połączeniu z moją ulubioną sałatką pińczowską pozostał niezatarty smak mojego dzieciństwa :) Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej! Mam pytanie - czy mleko w sosie to to samo mleko, w którym moczysz mięso?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Ja akurat użyłam świeżego mleka do beszamelu, bo do tego służącego jako zalewa przedostało się sporo przypraw i bałam się, że beszamel nie wyjdzie o smaku beszamelu:). Ale nie widzę przeszkód, by użyć tego mleka z zalewy:)

      Usuń

Dzięki za Wasze opinie :)