A dzisiaj na śniadanie (jeśli tak w ogóle można powiedzieć, bo mój szanowny synek pozwolił mi je zrobić dopiero po godzinie 13:00:P) miałam żytnie tosty z awokado i tuńczykiem z dodatkiem świeżej bazylii. Szaleństwo...:)
Składniki:
- chleb żytni z ziarnami
- 1 dojrzałe awokado
- tuńczyk w sosie własnym
- kilka listków świeżej bazylii
- plasterek żółtego sera
- łyżeczka soku z limonki
- 2 szczypty granulowanego czosnku
- odrobina ketchupu
- sól i pieprz do smaku
Awokado obrałam, usunęłam pestkę i zgniotłam widelcem na masę w małej miseczce. Dodałam limonkę, czosnek, sól i pieprz i wszystko razem wymieszałam.
Jedną kromkę chleba wysmarowałam pastą z awokado, na drugą położyłam tuńczyka, żółty ser, listki bazylii i 2-3 krople ketchupu. Tosta złożyłam i zapiekłam w tosterze.
Na zdrowie:)
Jeszcze tuńczyka z awokado nie łączyłam ,no nie wiem...
OdpowiedzUsuńWow, ciekawa jestem połączenia smaków :)
OdpowiedzUsuńpierwszĘĘĘ słyszęęęę, ale zjadłabym, bo dlaczego nie?:D buziaki dla synka, heheh;D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, sama na to nie wpadłam :)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam! Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :) Musze taki wkład do tostów zastosować :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tosty i jeszcze nigdy nie próbowałam ich robić z tuńczykiem :). Jestem bardzo ciekawa Twojego przepisu :). Ostatnio kupiłam na https://duka.com/pl/agd/tostery nowy opiekacz do kanapek, w którym ciągle przygotowuję sobie różne zapiekanki oraz tosty. Bardzo lubię klasyczne tosty zapiekane z serem żółtym i pieczarkami. Często podaję je na śniadanie, razem z poranną kawą :).
OdpowiedzUsuń