niedziela, 8 marca 2015

Surówka niedzielna z czerwonej kapusty


Dziecinnie prosta w wykonaniu surówka, jedyne czego potrzebujemy to kilka składników i robot kuchenny. Tak tak, odkąd mam robota życie stało się prostsze, a pichcenie zdecydowanie przyjemniejsze:)

Składniki:
- ok. 1/3 główki czerwonej kapusty
- 2 duże jabłka
- 1 duża marchew
- 1 mała pietruszka
- 1 cebula
- 1/2 pora
- pół pęczka natki pietruszki
- sok z połowy limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki wrzuciłam do robota i zmiksowałam na drobno. Następnie dodałam sok z limonki, oliwę i ocet jabłkowy i wszystko razem dokładnie wymieszałam. Doprawiłam solą i pieprzem i odstawiłam do lodówki do przegryzienia. Z takiej ilości mamy wychodzi surówka na cały weekend:)
Oczywiście można do niej dodać majonezu, który niemalże w smaku każdej surówki gwarantuje sukces- ja jednak go unikam i staram się używać zdrowszych wersji sosu. jak kto lubi:)


5 komentarzy:

  1. pyszna surówka, samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super surówka. Bardzo ją lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna - takiej jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzadko robię taką surówkę, ale lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam surówki, ale ich nie robię. Dziwna jestem ;)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)