Obiad dla miłośników pulpetów i wszelakich sosów pomidorowych. Dziś propozycja sosu z dodatkiem suszonych pomidorów, do pulpetów zaą dodałam płatki z Quinoa komosy ryżowej od Symbio. Wyszły pycha!!:)
Składniki:
- 50-60 dkg mięsa mielonego z szynki
- 0,5 szkl. płatków z komosy ryżowej od Symbio
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mała pietruszka
- mały kawałek bulwy selera
- 5-6 suszonych pomidorów z zalewy
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Do mięsa dodałam płatki z komosy ryżowej i posiekaną natkę pietruszki, doprawiłam solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszałam. Wilgotnymi dłońmi uformowałam pulpety, które potem obsmażyłam z każdej strony w teflonowym garnku, już bez dodatku tłuszczu. Następnie zalałam je 2 szklankami wody (wody powinno być tyle, by przykryła całość mięsa), dodałam selera, pietruszkę, pomidory oraz czosnek i całość dusiłam pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Sos przez ten czas nieco się zredukował, ale już nie dodawałam wody. Pulpety wyjęłam z garnka, jego pozostałą zawartość zmiksowałam w blenderze na gładką masę, a na koniec doprawiłam solą i pieprzem.
genialne danie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam komosę, nie pomyślałam że można ją tak fajnie wykorzystać do pulpecików :)
OdpowiedzUsuńakurat uwielbiamy pulpety, w tym młoda, więc w tej chwili mogę śmiało skorzystać z Twojej propozycji :)
OdpowiedzUsuńpyszności :) w szczególności sos z suszonych pomidorów :)
OdpowiedzUsuńLubię pulpety. Zwykle robię je z mięsa drobiowego, ale najczęściej w sosie pomidorowym.
OdpowiedzUsuń