Obiad mięsny, warzywny i pełnoziarnisty:)... i ponoć pachnie pizzą:)
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- makaron żytni rurka od Symbio
- 500 g pieczarek
- ok. 200 g mrożonej mieszanki węgierskiej
- ok. 200 g mrożonej mieszanki chińskiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: słodka papryka, curry, suszony majeranek i cząber, sól i pieprz
Szynkę oczyściłam, pokroiłam w kostkę i obficie obsypałam curry oraz papryką. Mięso podsmażyłam w teflonowym garnku na oleju rzepakowym, po czym zalałam 2 szklankami wody i dusiłam pod przykryciem do miękkości (w razie potrzeby można dodać odrobinę wody). W między czasie powstały sos doprawiłam solą, majerankiem oraz cząbrem.
Gdy mięso było już prawie gotowe na patelnię wrzuciłam pokrojone w plasterki pieczarki oraz mrożone warzywa. Całość oprószyłam solą i pieprzem, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, dodałam ok. 1/4 szklanki wody i tak wszystko razem dusiłam przez ok. 4-5 minut. Po tym czasie całą zawartość patelni dodałam do mięsa i wszystko razem dusiłam jeszcze przez kilka minut, by smaki się przegryzły. Na koniec dodałam jeszcze trochę majeranku i cząbru, bo wg mnie idealnie pasują do duszonych mięs.
Jeżeli chcemy zagęścić sos to wystarczy zmiksować w blenderze ok. pół szklanki warzyw wraz z sosem, unikniemy dzięki temu korzystania z mąki i śmietany.
Obiad podałam z razowym makaronem żytnim od Symbio, który wg mnie idealnie pasuje do tego typu mieszanek, no i jest zdecydowanie zdrowszy od tradycyjnego białego makaronu.
Smacznego:)
Bardzo fajne danie na pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńSuper obiadek. Oj zgłodniałam :-)
OdpowiedzUsuńnoooooo, zaś Symbio :D Ejjjjj!!! ;p ja też chcę :D
OdpowiedzUsuńmniam! :) uwielbiam tak lekkie obiady :)
OdpowiedzUsuńMniam, lubię takie obiadki :)
OdpowiedzUsuńWiesz, długo nie lubiłam razowych makaronów, ale teraz je uwielbiam. No i widzę, że masz mój ukochany talerz :P
OdpowiedzUsuńSmakowity obiadek :)
OdpowiedzUsuńPyszne już ugotowane i zjedzone :>)
OdpowiedzUsuń