Ryby lubię, i to nawet bardzo, ale wciąż serwuję ich zbyt mało. Czas na zmiany:)
Składniki:
- 4 kostki rybne z dorsza
-1 średnia wędzona makrela
- 8 łyżek płatków gryczanych Symbio
- 2 jajka
- pół pęczka świeżego koperku
- sól i pieprz
Na sos:
- 1 duża cukinia
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 trójkąt serka topionego (można zastąpić mleczkiem kokosowym lub serkiem mascarpone)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Kostki z dorsza rozmroziłam, odcisnęłam z wody i drobno posiekałam. Makrelę dokładnie obrałam z ości (ryby można po prostu zmielić w maszynce jeśli obawiamy się, że jakaś ość umknie naszej uwadze). Do miski wrzuciłam rozdrobnione ryby, 2 jajka, płatki gryczane i drobno posiekany koperek, całość doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam na kleistą masę.
Wilgotnymi dłońmi uformowałam 8 sporych pulpetów.
Sos: cukinię i cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek drobno posiekałam. W teflonowym garnku rozgrzałam olej, na którym zeszkliłam cebulę, następnie dodałam do niej czosnek i cukinię i wszystko razem podsmażyłam przez 2 minuty. Całość zalałam ok. 0,5 l wody i zaczekałam aż się zagotuje. Zmniejszyłam gaz, włożyłam do środka pulpety i wszystko razem dusiłam pod przykryciem przez ok 10-15 minut. Delikatnie wyjęłam pulpety, a pozostałą zawartość garnka wlałam do blendera. Zmiksowałam z serkiem topionym i gałką muszkatołową. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem.
Powstały sos z powrotem przelałam do garnka, włożyłam do niego pulpety i całość razem zagotowałam. Podałam z kaszą jęczmienną.
Muszę przyznać, że to jeden ze smaczniejszych sosów warzywnych jaki udało mi się wykombinować. Naprawdę już dawno zapomniałam o mące i zasmażce...:)
www Symbio Polska
fanpage Symbio Polska
lubię płatki gryczane , ryby uwielbiam, niestety też rzadko je jadamy, jakoś się o nich nie pamięta ;I
OdpowiedzUsuńBardzo fajne to danie :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńja równiez stanowczo za rzadko jem ryby, pyszne pulpeciki :)
OdpowiedzUsuń