poniedziałek, 27 lipca 2015

Lekki obiad sezonowy- indyk z bobem i cukinią


Przez jakieś 30 lat bób jadłam w nasz "tradycyjny rodzinny sposób"- czyli po prostu ugotowany w lekko osolonej wodzie. 

Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- 2 małe cukinie
- 1,5 szkl. ugotowanego i obranego bobu
- 1 puszka cieciorki
- spora garść świeżego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (użyłam Tao Tao)
- sól i pieprz do smaku

Bób ugotowałam w lekko osolonej wodzie, ostudziłam i obrałam. Mięso mielone podsmażyłam w teflonowym garnku jedynie z pastą curry (bez dodatku tłuszczu) a następnie dodałam do niego pokrojoną w kostkę cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem dusiłam pod przykryciem przez kilka minut. Następnie dodałam bób i opłukaną pod bieżącą wodą cieciorkę, całość razem podgrzałam i doprawiłam do smaku sola i pieprzem. Na koniec dodałam świeżo posiekany koperek i gotowe.


4 komentarze:

  1. ja lubię bób jeszcze w sałatkach albo kaszą <3
    fajnie, że już jesteś ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki kochana:).. pojawiam się i znikam, ale mam nadzieję, że potrwa to już niedługo:)

      Usuń
  2. w tym roku też zaczełam wykorzystywać bób inaczej :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)