środa, 1 lipca 2015

Pyszny i gęsty sos z suszonych pomidorów i cukinii- bez śmietany i mąki

Od jakiegoś czasu promuję na blogu warzywne sosy bez dodatku śmietany czy mąki do zagęszczenia. Według mnie to świetna alternatywa dla tradycyjnych- jakby nie było dość tłustych- sosów, a do tego alternatywa pełna smaku. Zdarza się przecież czasami tak, że chcemy, by sos był esencjonalny o wyraźnym smaku, dusimy go i dusimy, a tu nic. W mojej propozycji takiej opcji nie ma:). Dzięki miksowaniu ugotowanych warzyw wraz z wywarem smak jest absolutnie zawsze:). I kolejna jego ogromna zaleta (zwłaszcza dla osób początkujących)- nic nie ma prawa się zważyć i na pewno nie będą w nim pływały grudki źle rozrobionej mąki:)

Przeważnie robię sosy na bazie jakiegoś mięsnego wywaru, nie jest to jednak warunek konieczny, by osiągnąć zamierzony cel. Bulion warzywny z dodatkiem ziół również da niesamowity smak, więc wegetarianie mogą spokojnie wypróbować ten sposób.
W tym przepisie robiłam pulpety drobiowe wedle mojego "tradycyjnego" sposobu. Mięso doprawiłam jedynie solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem, a zamiast namoczonej bułki użyłam komosy ryżowej. Delikatnie je podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, po czym zalałam wodą (taka ilość, by przykryła mięso) i dusiłam pod przykryciem przez ok. 20 minut.

A teraz wykonanie sosu:
Do duszącego się mięsa dodałam jedynie 2 listki laurowe, cukinię ze skórą pokrojoną w kostkę, cebulę pokrojoną w kostkę i 8 suszonych pomidorów. Warzywa dusiłam razem z mięsem przez te 20 minut, po czym wyrzuciłam listki laurowe, pulpety wyjęłam na talerz, a pozostałą zawartość garnka zmiksowałam na gładki krem. Doprawiłam jedynie sola i pieprzem- nic innego nie było potrzebne:)

Jeżeli możecie pozwolić sobie na nieco tłustszą wersję sosu to polecam dodania do niego mleczka kokosowego, które nadaje śmietanowego i lekko słodkawego smaku. Mleczko takie nadaje się również idealnie do zup kremów i mogę śmiało stwierdzić, że pasuje niemalże do każdego smaku zupy/sosu.




4 komentarze:

  1. no ja też często robię w taki sposób, jak mają miejsce pulpety czy łopatka...najlepiej tak! zdrowiej, bez tej "muły".....a idź mi z tym !:D
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! :) idealna propozycja na sosik delikatny i wyrazisty do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomidorki suszone z oliwy tez by sie nadały?;) pzdr

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)