niedziela, 14 lipca 2013

Nie-zwykły filet z kurczaka

Mięsko z kurczaka zawiera dużo białka i bardzo mało tłuszczu, dlatego jest częstym bywalcem na naszym stole (równie często używam mięska z indyka). Tradycyjnie filety smaży się w panierce w głębokim tłuszczu, ja oczywiście wolę wersję lżejszą- nuggetsową:). Chrupie, pachnie, a tłuszczu nie zawiera wcale:)

Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- marynata: 0,5 kubeczka jogurtu naturalnego, 1 jajko, 3 łyżki przyprawy indyjskiej, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- panierka: ok. 2,5-3 szklanki lekko pokruszonych płatków kukurydzianych, 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 3 łyżeczki suszonej bazylii

Filet umyłam, oczyściłam i pokroiłam na mniejsze cienkie kotleciki. Składniki na marynatę wymieszałam, włożyłam do niej filety i odstawiłam do lodówki na jakieś 30 minut.
Połowę płatków kukurydzianych lekko pokruszyłam w dłoniach, drugą połowę zmiażdżyłam na drobno (dzięki temu całe kotlety obtoczą się ładnie w płatkach i nie będzie "dziur"), dodałam zioła i wymieszałam.
Piekarnik nastawiłam na 200 stopni. Kotlety opanierowałam układając je od razu na blasze wyłożonej brązowym papierem do pieczenia. Piekłam jakieś 20 minut.
Podałam z gotowanymi młodymi ziemniaczkami i mizerią (śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym).

Smacznego chrupiącego:)

6 komentarzy:

  1. Witam serdecznie :)
    Dzisiaj chciałam zrobić i mam pytanko:
    1. czym mogę zastąpić przyprawę indyjską, bo nie posiadam takowej?
    2. ile tego jogurtu pół kubeczka 250 ml?
    3. kupiłam też filet z indyka, bo już nie było kurczaka w sklepie, lepiej zrobić tą potrawę czy nuggetsy: http://taste-eat.blogspot.com/2013/07/nuggetsy-w-serze-dietetycznie.html ? Czy obie wersje będą pasować do indyka?

    Pozdrawiam ciepło i apetycznie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej moja Cicha Wielbicielko:), Już odpowiadam:
      1. przyprawę indyjską możesz zastąpić każdą inną- wedle gustu
      2. pół kubeczka małego jogurtu (one mają standardowo ok. 180 g)
      3. z indyka wyjdą równie dobre, więc spokojnie możesz go użyć do obu przepisów!

      Buziaki:)

      Usuń
    2. O super, ogólnie rzadko jadam indyka, więc będzie test kubków smakowych :) A takiej indyjskiej przyprawy to ja nie widziałam jeszcze, co wchodzi mniej więcej w jej skład?
      Smacznie pozdrawiam.
      Cicha Wielbicielka ;)

      Usuń
    3. Wiesz co, ja raz na jakiś czas robię zakupy przyprawowe na allegro. Są w większych opakowaniach (mają przeważnie po 50 g- cena ok. 2 zł za sztukę, więc naprawdę się opłaca nawet z kosztami przesyłki), a wybór niemalże nieograniczony. W mojej indyjskiej dokładnie znajdują się: imbir, kolendra, seler, goździki, kozieradka, kminek, papryka, kurkuma, cebula, czosnek, bazylia, estragon, sól, cukier- przepisane z etykiety.
      buziak:)

      Usuń
    4. Bardzo dziękuję za odpowiedź :) :) Melduję, że wczoraj zrobiłam i jest pyszne, nie sądziłam, że płatki kukurydziane to taka fajna panierka :) Nawet mój mężczyzna się zajadał i chwalił (co mu się rzadko zdarza). Kolejny przepis mistrzostwo świata ! Aż mam apetyt na kolejne ;) ;D Ściskam ciepło
      Cicha Wielbicielka ;)

      Usuń
    5. OOO, no to bardzo się cieszę:)., Nie ma to jak zadowolony chłop w domu:P. Częstuj się ile wlezie- pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń

Dzięki za Wasze opinie :)