Szybka, pyszna i zdrowa przekąska z łososiem w roli głównej. Z bazyliowym pesto, oczywiście w wersji dietetycznej:)
Składniki:
- wędzony łosoś sałatkowy
- ugotowane jajka
- czerwona cebula
- rukola
- sezam do posypania
Składniki na pesto (ok. pół szklanki):
- pół pęczka bazylii
- 2-2,5 łyżki jogurtu naturalnego
- 15 g orzechów nerkowca (mała garść)
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
Orzechy i siemię podprażyłam na patelni, a czosnek drobno posiekałam. Wszystkie składniki na pesto wrzuciłam do pojemnika i zblendowałam na gładką masę.
Do jednej porcji sałatki użyłam: garści rukoli, 1 ugotowanego jajka, kilku sporych kawałków łososia (wcześniej go podsmażyłam na patelni, bo nie przepadam za wędzonym), 1/4 czerwonej cebuli i 3-4 łyżeczek pesto. Układałam kolejno: rukolę, cebulę, jajka i łososia. Na koniec sałatkę polałam pesto i obsypałam sezamem.
Wyszła przepyszna:)
Smacznego zielonego:)
musi być przepyszna prezentuje się znakomicie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń