Sycąca i łatwa w wykonaniu sałatka ziemniaczana, która idealnie pasuje do grillowanego mięsiwa. Oczywiście podana w wersji maksymalnie odtłuszczonej:)
Składniki:
- 2 kg ziemniaków (pokrojone w małą kostkę)
- 1 brokuł (podzielony na małe różyczki)
- 6 średnich cebul
- puszka czerwonej fasoli
- pęczek świeżego koperku
- suszona bazylia
- 2 łyżki jogurtu greckiego light
- 1 łyżka majonezu light
- sól do smaku
Ziemniaki i brokuła ugotowałam w lekko osolonej wodzie (w dwóch oddzielnych garnach- brokuł gotuje się szybciej). Cebule poszatkowałam w małe piórka i poddusiłam na patelni na wodzie- doprawiając solą i suszoną bazylią. Gdy cebula już całkowicie zmiękła odparowałam z patelni wodę i lekko przypaliłam cebulkę, by dała trochę aromatu.
Wszystkie składniki wymieszałam w dużym garze (fasolę wcześniej opłukałam z zalewy na sitku), doprawiłam świeżym koperkiem, majonezem oraz jogurtem i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszałam. Prosta i pyszna sałatka, na pewno jeszcze nieraz taka zrobię:)!
Smacznego!
Naprawdę fajny pomysł :) Jeszcze nie łączyłam w sałatce brokułów z ziemniorami. Ale kolor super :)_
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam to połączenie! I za kolory, i za smak, spróbuj, naprawdę jest pyszna:)
UsuńŚwietny pomysł na sałatkę, tak kolorowo i maxymalnie zdrowo, na pewno coś podobnego przyrzadzę niedługo - kurczak czeka na jakieś fajne towarzystwo w zamrażarce :)
OdpowiedzUsuńDzięki śliczne! Nie pozwól kurczakowi na tak długą samotność:P
UsuńGrill, mięsko i pyszna sałatka - gwarancja udanego popołudnia :)
OdpowiedzUsuńOj taaaaaaaaaak, można się zresetować:)
UsuńZgłodniałam. Sałatka zapowiada się bardzo smacznie :-)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na taką :)
OdpowiedzUsuń