Składniki:
- nóżki z kurczaka
- ulubiona przyprawa do mięs
- 2-3 ząbki czosnku
- pół cebuli
Składniki na surówkę (na 2 spore porcje):
- ok. 1/5 małej główki białej kapusty
- 1 marchewka
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 pora
- pół cebuli
- 3 małe ogórki konserwowe
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki majonezu light (zamiennie: jogurt naturalny, serek homogenizowany light)
- suszony koperek
- 3 szczypty słodzika w proszku
- 3 szczypty soli
Nóżki z kurczaka umyłam, oczyściłam ze skóry i obficie posypałam mięsnymi przyprawami (złocisty kurczak, ziołowy kurczak). Wstawiłam na noc do lodówki, by smaki się przegryzły. Następnego dnia ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym posypując posiekaną cebulą i czosnkiem (cebula w piórka, czosnek w płatki). Do miski, w której "nocowały" nóżki dolałam pół szklanki wody, wymieszam z pozostałymi na niej przyprawami i całość przelałam do naczynia żaroodpornego. Zawartość naczynia przykryłam folią aluminiową i piekłam przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach (na ostatnie 10-15 minut zdjęłam folię).
W trakcie pieczenia przygotowałam surówkę. Kapustę poszatkowałam i skropiłam sokiem z cytryny, by lekko zmiękła. Paprykę, cebulę i pora drobno pokroiłam, a marchewkę i ogórki starłam na tarce. Wszystkie składniki wymieszałam dodając ocet balsamiczny, majonez i koperek do smaku. Na koniec doprawiłam solą i słodzikiem (ilości oczywiście wg uznania).
Całość smakowała wyśmienicie:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za Wasze opinie :)