czwartek, 14 listopada 2013

Szynka w kremowych pieczarkach


Uwielbiam duszone mięso podawane w różnych sosach. Najważniejsze jest, by sosu było duuużo:). Polewam nim ziemniaki, makaron czy kaszę- tak właśnie jadałam od małego, w sosie musiało pływać dosłownie wszystko:). A jak mięso się skończyło to mogłam jeść kaszę z samym sosem, zostało mi to do dziś:)
Składniki:
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- 8 dużych pieczarek
- 1 cebula czosnkowa
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 0,5 pęczka świeżego koperku
- ok. 125 ml śmietanki 18%
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- przyprawa do wieprzowiny (lub inna ulubiona)
- sól i pieprz do smaku

Szynkę umyłam, osuszyłam i pokroiłam na mniejsze plastry. Do garnka wlałam ok 1-1,5 l wody, którą zagotowałam. Rozgrzałam patelnię z olejem rzepakowym, każdy kawałek szynki oprószony przyprawą do wieprzowiny delikatnie obsmażyłam z obu stron po czym całe mięso wrzuciłam do gotującej się wody. Wywar odszumowałam, zmniejszyłam gaz i dodałam do niego:  posiekany drobno czosnek, posiekaną drobno cebulę, listki laurowe, ziele angielskie oraz łyżeczkę soli. Wszystko dusiłam pod przykryciem do czasu aż mięso zmięknie.
Pieczarki pokroiłam w duże słupki i lekko podsmażyłam na maśle delikatnie doprawiając je solą i pieprzem. Śmietankę wlałam do małego słoika, dodałam do niego mąkę i zakręciłam. Wstrząsałam słoikiem przez ok 30 sekund aż mąka dokładnie wymiesza się ze śmietaną (to świetny sposób na to, by nie powstały żadne grudki z mąki). Pieczarki wraz z zawiesiną ze słoiczka dodałam do duszącej się szynki, cały czas mieszałam, by nie powstały żadne "kluchy" z mąki. Na koniec dodałam świeżo posiekany koperek i wszystko doprawiłam solą i pieprzem. Podałam z białą kaszą gryczaną.
W smaku mięsko wyszło obłędne:)



9 komentarzy:

  1. ja też jestem pro-sosowa:) więc przepis bardzo mi się podoba! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. też lubię dużo sosu:) nie lubię jadać suchych ziemniaków albo kaszy:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogromna ilość sosu to podstawa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasza, kasza i pieczarki. No ideał. Ja szynkę kupuję rzadko, ale tak może przygotuję kiedyś. No bo jak wspomniałam wcześniej kasza i grzyby to dla mnie mariaż idealny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Hello :) Witam w Nowym Roku ;-) Właśnie spożyłam gulasz wołowy w porach PYYYCHA, oczywiście z Twojego przepisu :* Widzę, że od mojej ostatniej wizyty sporo przepisików się pojawiło ;D ;D Ekstra :) Trzeba będzie przetestować :)

    Najbardziej zaintrygowała mnie ta biała kasza gryczana :) Cóż to i skąd wzięłaś. Ja nie lubię kaszy gryczanej bo jest gorzka i jakoś mi "nie wchodzi" ale mój Luby uwielbia i szukaliśmy po sklepach takiej niepalnej niestety bez rezultatu :( Teraz kupujemy firmy Janex taką jasniejszą niż ta ogólnie dostępna.

    Jak będziesz miała chwilkę, to odpisz proszę co to za kasza, a ja przy najbliższej okazji na pewno przygotuję ten sosik :)

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku i do napisania, przeczytania ;-)

    Jak zawsze Twoja cicha Wielbicielka ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Moja Droga Cicha Wielbicielko:)
      użyłam dokładnie tej kaszy:
      http://www.darpolpolskisklep.com/pl/kasze/1413-melvit-kasza-gryczana-biala-4x100g-5906827012644.html
      Znalazłam ją w jakimś zwykłym sklepie osiedlowym, bez jakichś dłuższych poszukiwań, więc mam nadzieję, że i u Was będzie dostępna.

      Ja nie wiem co to znaczy nie lubić kaszy, już od dziecka wcinałam ją niemalże na kilogramy:)- mówiłam tylko mamie czy ma być "biała cy calna"- biała to jęczmienna a czarna to gryczana:). A może pokombinujcie z kuskusem, jaglaną lub pęczakiem? Ja uwielbiam dosłownie wszystkie:)

      Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!:)

      Usuń
  6. tak się teraz zastanawiam czy ta kasza to jest niepalona czy zupełnie jakiś inny rodzaj? Po wczorajszym obiadku z niepaloną intryguje mnie ta kaszka, niestety nie znalazłam jej u siebie koło domu... Ale może jeszcze znajdę ;) Ja mam taką: http://www.sklepvita.pl/102-thickbox_default/KASZA-GRYCZANA-NIEPALONA-500-G.jpg

    OdpowiedzUsuń
  7. już sprawdziłam i jest :0) pychotka http://www.sonko.pl/x.php/1,421/Kasza-gryczana-biala.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że się nie odzywałam, 4 dni nieprzytomna w łóżku leżałam, bo jakieś świństwo mnie dopadło:(, cieszę się, że znalazłaś fajną kaszę:)

      Usuń

Dzięki za Wasze opinie :)