sobota, 14 grudnia 2013

Kurczak pieczony z warzywami



Dzisiaj pysznie, kolorowo i prawie jednogarnkowo. Moja propozycja na weekendowy sycący obiadek dla 3 osób.

Składniki:
- 6 podudzi z kurczaka bez kości i bez skóry (kupiłam gotowe luzowane w Tesco)
- 5-6 niewielkich ziemniaków
- 1 marchewka
- 3-4 garście zielonej fasolki szparagowej
- 1/4 białej części pora
- 1 cebula
- 1 gruby plaster boczku
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 gałązki natki pietruszki
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- suszony rozmaryn
- kilka kulek pieprzu
- słodka papryka w proszku
- gałka muszkatołowa
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła (do wysmarowania naczynia)
- sól

Marynata do mięsa: pokruszone listki laurowe, natka pietruszki, cebula pokrojona w piórka, czosnek przeciśnięty przez praskę, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka rozmarynu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pieprz w kulkach, 2 łyżki oleju rzepakowego.
Mięso umyłam, dokładnie obtoczyłam w marynacie i zostawiłam pod przykryciem na noc w lodówce.
Warzywa dokładnie umyłam i obrałam, ziemniaki i marchew pokroiłam w większe kawałki, pora w drobną kostkę, a fasolkę zostawiłam w całości. Na patelni teflonowej rozgrzałam 2 łyżki oleju i lekko podsmażyłam wszystkie warzywa doprawiając je solą i rozmarynem. Smażyłam przez kilka minut co chwilę mieszając po czym warzywa przełożyłam do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Plaster boczku podzieliłam na 6 równych kawałków. Każdy z nich zawinęłam w podudzie i spięłam metalową wykałaczką. Pozostałą w pojemniku cebulkę z marynatą dodałam do naczynia i wymieszałam z warzywami. "Zawijasy" również lekko podsmażyłam z każdej strony po czym wyłożyłam je na warzywach w naczyniu żaroodpornym. 
Całość przykryłam folią aluminiową i piekłam w 180 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie zdjęłam folię i zapiekałam przez kolejne 20 minut.
Danie wyszło naprawdę pyszne:)!

7 komentarzy:

  1. Ojej, ile dodatków! Cudna propozycja na zdrowy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często jadam takiego kurczaka, przepadam za warzywami<3 jak to wszystko tak ładnie przegryzie smakami...

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto, kolorowo i smacznie, lubię tak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie obiad, które robią się praktycznie same:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! Idealnie trafiasz w moje gusta :) Dobrana byłaby z nas para ;) Szkoda że obie my są baby, ja dzieciata a ty w ciąży. Hehe

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bardzo często jadam takiego kurczaczka - smażonego nie lubię, a pieczony sam wychodzi różnie. Z warzywkami jest idealny - soczysty i aromatyczny :))

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)