Coś do chrupania, ale również idealny dodatek do zup kremów czy gulaszu. U mnie serowe przekąski były towarzystwem dla sycącego gulaszu z fasolą.
Składniki:
- kawałek ciasta francuskiego
- 2-3 łyżki startego żółtego sera
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
- oregano
Paluszki serowe:
Z gotowej rolki ciasta francuskiego odcinamy kawałek szerokości ok. 15 cm. Obficie obsypujemy go czosnkiem, ziołami prowansalskimi, a na wierzchu równo sypiemy ser i oregano (1 zdjęcie poniżej). Następnie wałkiem do ciasta wwałkowujemy ser i zioła w ciasto (zdjęcie nr 2). Na koniec kroimy ciasto w cienkie paseczki (szerokość 1-1,5 cm), skręcamy wokół własnej osi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zdjęcie nr 3).
Serowe poduszeczki:
Na paluszki wykorzystałam połowę tego ciasta, drugą połowę pokroiłam w nieregularne kwadraty i prostokąty, które ułożyłam na drugiej blaszce.
Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni jakieś 15 minut, trzeba jednak do nich zaglądać, by się nie przypaliły.
Idealnie nadałyby się do mojej akcji na Mikserze: Menu party.
OdpowiedzUsuńWyglądaja super :)
A ja jakoś nigdy nie brałam udziału w tych zorganizowanych akcjach...:), może czas to zmienić?
UsuńUwielbiam! Ciasto francuskie to błogosławieństwo dla zabieganych by wyczarowywać różne cudeńka :)
OdpowiedzUsuńO tak, a jeszcze sporo mi go zostało....:)
UsuńMniam!
OdpowiedzUsuńDo zupy pieczarkowej muszą pasować idealnie!
OdpowiedzUsuńświetne!:) szybkie i mają wszystko co lubię:) ser i ciasto francuskie pychota:D
OdpowiedzUsuńjakiś dip do nich i bajka pod imprezę;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł:)
Usuńooo jakie to pyszne :)
OdpowiedzUsuńdo kremu brokułowego powinny pasować :). Nie mogę się doczekać, żeby ich spróbować :).
OdpowiedzUsuńNa pewno będą pasować! Możesz zrobić nieco grubsze, bo moje wyszły dość cienkie. Pozdrawiam:)
UsuńFajne! Lubię takie przekąski chociaż staram się nie jeść ich za często :) Wiesz z jakiego względu :))
OdpowiedzUsuń