sobota, 28 grudnia 2013

Łosoś w musztardzie i płatkach


Pomysł na szybki i smaczny obiad. W wykonaniu banalny, więc raczej nie da się tutaj nic zepsuć:).

Składniki:
- 2 filety z łososia ze skórą
- płatki kukurydziane
- musztarda Dijon
- sól do smaku

Filety z łososia dokładnie umyłam i osuszyłam. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni i termoobieg.
Łososia ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Osoliłam, z każdej strony, wysmarowałam musztardą i obsypałam płatkami kukurydzianymi. W kilku miejscach musiałam je podoklejać, by ryba była równomiernie nimi pokryta (również po bokach). 
Piekłam w 180 stopniach przez 20 minut. Filety ściągałam za pomocą dużej łopatki, dzięki czemu lekko przyklejona skóra pozostała na papierze do pieczenia.
Wyszła szybka, smaczna i bardzo chrupiąca rybka.



20 komentarzy:

  1. Wieki nie jadłam tych płatków!:) Nawet średnio je tutaj poznałam;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie, odskocznia od tradycyjnego łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O ja ta panierka jest boska ! Musze wypróbować patent ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczerze mówiąc nie przepadam za musztardą, ale łososia mogłabym jeść codziennie! Super pomysł z płatkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musztardę zawsze możesz zastąpić innym ulubionym mazidłem lub własnoręcznie robionym dipem, szaleć można do woli:)

      Usuń
  5. Zapraszamy do akcji "Zrównoważona ryba na święta" i do wzięcia udziału w naszym konkursie na rybę z zielonej listy :) Ten przepis doskonale wpisuje się w założenia. Na zgłoszenia czekamy do sylwestra. Do wygrania gadżety kuchenne od WWF. Warto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie, wysłałam zgłoszenie pod podany adres:)

      Usuń
  6. Kurczaka w płatkach jadłam, ale rybka to niespodzianka:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczna propozycja i na obiad i na przystawkę. Chyba coś takiego przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. w płatkach ryby nie miałam okazji poznać, ale nic straconego w sumie..myślisz, że do innej ryby taka "panierka" też może być, do miruny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, że z każdą inną rybą można połączyć taką panierkę- najważniejsze, by pomiędzy rybą a płatkami było jakieś "spoiwo", np. jakiś dip, musztarda, jogurt naturalny z ziołami. Ale da radę na pewno:)

      Usuń
  9. Super pomysł na rybkę!
    No i kochana, wszystkiego NAJ w tym Nowym 2014 Roku!!

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny pomysł na łososia:) na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawie to wygląda, jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. super ten łosoś w płatkach:) na pewno spróbuje przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)