Pomysł na szybki i smaczny obiad. W wykonaniu banalny, więc raczej nie da się tutaj nic zepsuć:).
Składniki:
- 2 filety z łososia ze skórą
- płatki kukurydziane
- musztarda Dijon
- sól do smaku
Filety z łososia dokładnie umyłam i osuszyłam. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni i termoobieg.
Łososia ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Osoliłam, z każdej strony, wysmarowałam musztardą i obsypałam płatkami kukurydzianymi. W kilku miejscach musiałam je podoklejać, by ryba była równomiernie nimi pokryta (również po bokach).
Piekłam w 180 stopniach przez 20 minut. Filety ściągałam za pomocą dużej łopatki, dzięki czemu lekko przyklejona skóra pozostała na papierze do pieczenia.
Wyszła szybka, smaczna i bardzo chrupiąca rybka.
Wieki nie jadłam tych płatków!:) Nawet średnio je tutaj poznałam;d
OdpowiedzUsuńHa, tym bardziej mi miło:)
UsuńBardzo ciekawe połączenie, odskocznia od tradycyjnego łososia :)
OdpowiedzUsuńO ja ta panierka jest boska ! Musze wypróbować patent ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę fajnie chrupie w zębach, polecam:)
UsuńSzczerze mówiąc nie przepadam za musztardą, ale łososia mogłabym jeść codziennie! Super pomysł z płatkami :)
OdpowiedzUsuńMusztardę zawsze możesz zastąpić innym ulubionym mazidłem lub własnoręcznie robionym dipem, szaleć można do woli:)
UsuńZapraszamy do akcji "Zrównoważona ryba na święta" i do wzięcia udziału w naszym konkursie na rybę z zielonej listy :) Ten przepis doskonale wpisuje się w założenia. Na zgłoszenia czekamy do sylwestra. Do wygrania gadżety kuchenne od WWF. Warto!
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie, wysłałam zgłoszenie pod podany adres:)
UsuńKurczaka w płatkach jadłam, ale rybka to niespodzianka:-)
OdpowiedzUsuńFantastyczna propozycja i na obiad i na przystawkę. Chyba coś takiego przygotuję :)
OdpowiedzUsuńW takim razie smacznego:)
Usuńw płatkach ryby nie miałam okazji poznać, ale nic straconego w sumie..myślisz, że do innej ryby taka "panierka" też może być, do miruny?
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że z każdą inną rybą można połączyć taką panierkę- najważniejsze, by pomiędzy rybą a płatkami było jakieś "spoiwo", np. jakiś dip, musztarda, jogurt naturalny z ziołami. Ale da radę na pewno:)
UsuńWygląda super apetycznie :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na rybkę!
OdpowiedzUsuńNo i kochana, wszystkiego NAJ w tym Nowym 2014 Roku!!
świetny pomysł na łososia:) na pewno wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł :)!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie to wygląda, jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńsuper ten łosoś w płatkach:) na pewno spróbuje przy najbliższej okazji:)
OdpowiedzUsuń