poniedziałek, 6 stycznia 2014

Tosty a la caprese


Chrupiące, aromatyczne, włoskie- czyli śniadanko tak jak lubię:)

Składniki na 4 tosty:
- 8 kromek chleba tostowego
- 1 pomidor
- 1 mozzarella
- pół pęczka świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 plasterek serka topionego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- garść orzeszków nerkowca
- szczypta soli

Oliwę, bazylię, serek, czosnek, sól i orzechy zblendowałam na gładką masę. Posmarowałam nią 4 kromki chleba tostowego, na wierzchu ułożyłam pokrojoną mozzarellę i pomidory. Przykryłam drugą kromką chleba. 
Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5 minut i śniadanie gotowe:)


7 komentarzy:

  1. czarujesz ostatnio tymi tostami! uwielbiam tak urozmaicać sobie kanapki, bo dzięki temu nie są nudne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahah, bo ich dawno nie jadłam i coś mnie napadło:), tzw. ciążowa zachcianka:P

      Usuń
  2. Cudownie wyglądają te tosty, jak ja dawno ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko, głodna się roię od samego patrzenia na zdjęcie! Kojarzy mi się z wakacjami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż zgłodniałam :) I takie nasączone bazylią!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogłabym takie jeść codziennie na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! Zrobiłem mojej ukochanej na śniadanie i była zachwycona!

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)