Niby resztkowy, a od Połówka usłyszałam, że lepszego chyba w życiu nie jadł:). Zadziwiające jak smaczne może być resztkowe jedzenie. Chociaż ja osobiście uważam, że jak mamy w domu makaron i śmietanę to nie ma opcji, by coś się nie udało... korzystam, bo "normalnie" (czyli poza okresem ciąży) raczej sobie nie pozwalam na tyle procentów w żywności:)
Zdjęcia niestety robione wieczorem....
- porcja makaronu dla 2 osób
- filet z indyka (na jednego sporego kotleta)
- 2 cebule (biała + czerwona)
- resztka farszu z zapiekanek (pieczarki, czerwona papryka, boczek, cebula- wszystko dobrze wysmażone z czosnkiem)
- 2 garści startego żółtego sera
- śmietana 30%- ok. 200 ml
- mleko zagęszczone 4%- ok. 100 ml
- pęczek koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
- ulubiona przyprawa do mięsa (ja użyłam tymianku, słodkiej papryki i odrobiny przyprawy do steków)
Makaron ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie.
Mięso z indyka umyłam, pokroiłam w drobne kawałki i zamarynowałam w powyższych przyprawach. Cebulę pokrojoną w półtalarki zeszkliłam na oleju, dodałam do niej mięso z indyka i wszystko razem przesmażyłam. Na koniec dodałam farsz z zapiekanek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyłam przez 2-3 minuty po czym zalałam wszystko śmietaną i zagęszczonym mleczkiem, dodałam również starty żółty ser i dusiłam kolejne 2-3 minuty, na koniec doprawiłam solą i pieprzem. Ugotowany makaron dodałam do sosu wraz z posiekanym koperkiem. Wszystko dokładnie wymieszałam i gotowe.
Taki makaron jest najlepszy na obiad :) Pyszota!
OdpowiedzUsuńResztkowy, ale jaki bogaty!
OdpowiedzUsuńJa z ,,pustej ,, zdaniem męża lodówki potrafię zrobić kilka niezłych obiadków ,jesteśmy bardzo kreatywne,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOj przepisy w stylu " o matko nie mam nic w lodówce" często wychodzą najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńmoże i resztkowy ale za to przepyszny:)
OdpowiedzUsuńNajważniejsze, że wyszło pysznie i niepowtarzalnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na konkurs do mnie :)
Szczegóły na blogu.
Uwielbiam makaron w kazdej postaci, a zwlaszcza gdy przepis jest prosty i szybki do wykonania. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń