Co prawda jeszcze nie czas na mrożone napoje, na lato musimy jeszcze troszkę zaczekać, ale zachciało mi się pysznej zimnej kawy. Spotykałam się z przepisami na mrożone kostki kawowe i nawet je wypróbowałam, ale musiałabym wypełnić nimi szklankę po brzegi, by w efekcie poczuć jakiś smak kawy. Postanowiłam więc zamrozić samą esencję kawową i taki efekt mnie jak najbardziej zadowolił:)
Składniki:
- 8 łyżeczek dobrej kawy rozpuszczalnej
- 8 łyżeczek cukru lub innego słodzidła (ilość wg uznania)
- 8- 10 kropli aromatu waniliowego
- 200 ml wrzątku
Kawę z cukrem zalałam 200 ml wrzątku, wymieszałam, dodałam aromat i ponownie wymieszałam. Odstawiłam do przestudzenia po czym naczyniem "z dziubkiem" rozlałam kawę do silikonowych foremek (użyłam małych foremek na czekoladki- z powyższych proporcji wyszło mi ok. 30 kostek).
Zamroziłam i gotowe.
Kostki wystarczy zalać mlekiem, po chwili "puszczą" kolor a mleko zacznie nabierać pięknej kawowej barwy. Jak dla mnie- rewelacja:)
Też będę musiała sobie zrobić zapasik takiej esencji na lato :D
OdpowiedzUsuńTo bardzo modny napój tutaj na upały ,tylko,że te kostki kawowe są potraktowane blenderem i miodzio.
OdpowiedzUsuńO widzisz, bardzo fajny pomysł:), dzięki, wypróbuję:)
Usuńtakich rzeczy nie obiłam jeszcze, zachowam przepis na cieplejsze dni:)
OdpowiedzUsuńOoo super pomysł uwielbiam mrożoną kawę :)
OdpowiedzUsuńMój tata byłby wniebowzięty!
OdpowiedzUsuńmoże do lata daleko, ale idea świetna!
OdpowiedzUsuńZapisuje :)
Och, super. Jutro takie zamrożę. Pogoda wiosenna, w dzień prawie gorąco, więc... spróbuję :)
OdpowiedzUsuńtakie mrożone kostki kawy świetnie się sprawdzają:)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł:) szybka i smaczna kawa.
OdpowiedzUsuńTrzeba takie koniecznie przygotować na lato. Genialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńrobiłam je w ubiegłym roku, rewelacja, na upały do mleka!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł z tą esencją! da niezłego kopa :)
OdpowiedzUsuń