niedziela, 9 marca 2014

Esencja kawowa w kostkach


Co prawda jeszcze nie czas na mrożone napoje, na lato musimy jeszcze troszkę zaczekać, ale zachciało mi się pysznej zimnej kawy. Spotykałam się z przepisami na mrożone kostki kawowe i nawet je wypróbowałam, ale musiałabym wypełnić nimi szklankę po brzegi, by w efekcie poczuć jakiś smak kawy. Postanowiłam więc zamrozić samą esencję kawową i taki efekt mnie jak najbardziej zadowolił:)

Składniki:
- 8 łyżeczek dobrej kawy rozpuszczalnej
- 8 łyżeczek cukru lub innego słodzidła (ilość wg uznania)
- 8- 10 kropli aromatu waniliowego
- 200 ml wrzątku

Kawę z cukrem zalałam 200 ml wrzątku, wymieszałam, dodałam aromat i ponownie wymieszałam. Odstawiłam do przestudzenia po czym naczyniem "z dziubkiem" rozlałam kawę do silikonowych foremek (użyłam małych foremek na czekoladki- z powyższych proporcji wyszło mi ok. 30 kostek).
Zamroziłam i gotowe. 
Kostki wystarczy zalać mlekiem, po chwili "puszczą" kolor a mleko zacznie nabierać pięknej kawowej barwy. Jak dla mnie- rewelacja:)

13 komentarzy:

  1. Też będę musiała sobie zrobić zapasik takiej esencji na lato :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To bardzo modny napój tutaj na upały ,tylko,że te kostki kawowe są potraktowane blenderem i miodzio.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz, bardzo fajny pomysł:), dzięki, wypróbuję:)

      Usuń
  3. takich rzeczy nie obiłam jeszcze, zachowam przepis na cieplejsze dni:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo super pomysł uwielbiam mrożoną kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój tata byłby wniebowzięty!

    OdpowiedzUsuń
  6. może do lata daleko, ale idea świetna!
    Zapisuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och, super. Jutro takie zamrożę. Pogoda wiosenna, w dzień prawie gorąco, więc... spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. takie mrożone kostki kawy świetnie się sprawdzają:)

    OdpowiedzUsuń
  9. genialny pomysł:) szybka i smaczna kawa.

    OdpowiedzUsuń
  10. Trzeba takie koniecznie przygotować na lato. Genialny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. robiłam je w ubiegłym roku, rewelacja, na upały do mleka!

    OdpowiedzUsuń
  12. fajny pomysł z tą esencją! da niezłego kopa :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)