piątek, 11 kwietnia 2014

Indyk w jarzynach z ryżem jaśminowym


Uwielbiam wszelakie mieszanki warzywne z drobiem i np. ryżem. Tym razem wersja z mleczkiem kokosowym, jak dla mnie rewelacyjna:)

Składniki:
- 0,5 kg fileta z indyka
- 200 g ryżu jaśminowego
- 3 małe marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 czerwone cebule
- biała część  średniego pora
- 200 ml mleczka kokosowego
- pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: curry, kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku

Cebulę pokrojoną w kostkę zeszkliłam na oliwie (użyłam woka), po chwili dodałam pokrojoną marchew i selera- wszystko razem smażyłam przez kilka minut. Następnie dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawiłam solą i chwilę razem smażyłam.
Indyka pokroiłam w cienkie paski, lekko doprawiłam solą i curry i dodałam do warzyw. Smażyłam do ścięcia się mięsa. Następnie dodałam pokrojonego pora i cukinię ze skórką, dosypałam ryż i całość zalałam 2-2,5 szklankami wody. Doprawiłam kurkumą, imbirem, curry i gałką muszkatołową, wszystko dokładnie wymieszałam i dusiłam pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Od czasu do czasu trzeba zamieszać i ewentualnie dodać wody. Na koniec dodałam mleczko kokosowe i posiekaną natkę pietruszki, doprawiłam solą i pieprzem i gotowe.


9 komentarzy:

  1. Oj moje smaki :) Ale ryżu jaśminowego jeszcze nigdy nie jadłam. Brzmi kusząco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trafiłam na niego przez przypadek, lubię go bo jest zwarty jak arborio i nie rozpada się w takich papkach:)

      Usuń
  2. zajebista sprawa! do tego mleko kokosowe i jestem w domu...Fajna tablica i naczynie;D
    P.S. szukam właśnie takowej...heheh, ale się zgrałyśmy;))
    buźka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki dzięki:). Jeżeli chodzi o naczynie to niedawno były takie do kupienia w Biedronce, a tablicę kupiłam w wymiarze na zamówienie na allegro- tablicę spokojnie możesz zrobić sama (ten patent znalazłam w necie zdecydowanie później, a jest naprawdę banalny). Potrzebujesz sody oczyszczonej i zwykłej czarnej farby akrylowej (lub w dowolnym innym kolorze). Na jedną część sody bierzesz 3 części farby i tak: sodę zalewasz odrobiną wody, by powstała papka, do papki dodajesz farbę, mieszasz i gotowe. Pomalowany przedmiot odstawiasz na godzinę, po tym czasie malujesz jeszcze raz, odstawiasz na 4 godziny. Po tym czasie przecierasz lekko papierem ściernym i voila:). Ja jeszcze nie próbowałam, ale czytałam wiele opinii na temat tej metody i wszyscy chwalą:)

      Usuń
    2. Jeżeli masz jakąś fajną ramkę na zdjęcia to pomaluj "wkładkę" i będziesz miała gotową tabliczkę:)

      Usuń
    3. naczynka z biedronki też mam, tylko bez pokrywek:)
      pomysł z tablicą mi się podoba
      a potrawka musiała bosko smakować:)

      Usuń
  3. Jak pięknie kolorowo i wiosennie wygląda ten indyk :) Musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)