Kolejna wersja zapiekanej buły, tym razem szybka wersja "kolacyjna" do wieczornego filmu. Gotowa dosłownie w kilka minut:)
Składniki:
- 4 czerstwe bułki
- 3 pieczarki
- 3 plasterki żółtego sera
- 3 plasterki wędliny (opcjonalnie)
- 1 mozzarella
- sól, pieprz, suszone oregano
Z bułek odcięłam "kapelusze" i wydrążyłam miąższ tworząc coś w rodzaju miseczek. Do środka każdej bułki obficie powkładałam pokrojoną wędlinę, żółty ser i pieczarki (doprawiłam je solą i pieprzem), na wierzch porwałam mozzarellę, którą na koniec oprószyłam suszonym oregano.
Zapiekałam dosłownie 3-5 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem- do czasu zrumienienia się bułek i roztopienia sera.
Pyszna wieczorna przekąska i uradowany Połówek:)
Od razu przypomniały mi się bułki z pieczarkami sprzedawane kiedyś w moim mieście,zawsze byli chętni ,lubię.
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńnooo, to już wiem co robię w piątek pod film;) iiii......piekarnik dłużej się nagrzewa niż bułeczki, ale warto ;D
OdpowiedzUsuńhaha, no masz rację z tym piekarnikiem, ale efekt jest tego wart:)
UsuńZ keczapikiem pyyyszna:)
OdpowiedzUsuńPyszna i szybka propozycja. Z czasów dzieciństwa, kiedy to nic nie było, pamiętam "zapiekanki" jakie robiła mama.. Czerstwa bułka, albo chleb, trochę wędliny bądź kiełbasy, pieczarki, cebula i ser, wszystko podsmażone, ułożone i do piekarnika... Patrząc na Twoje zdjęcia, przypomniał mi się ten smak... Z bratem walczyliśmy o ostatnią bułkę :)
OdpowiedzUsuńŚwietna taka bułka, mniam! :)
OdpowiedzUsuńAh taką kolacyjke mogłabym jeść codziennie :D
OdpowiedzUsuńodkad zrobiłam pierwszy raz zapiekaną bulkę teraz gości u mnie często:)
OdpowiedzUsuńKolejna apetyczna bułka :) Chyba nigdy mi się nie znudzą :)
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanie! Chętnie bym taką wciągnęła!
OdpowiedzUsuńSzybkie i łatwy rodzaj fastfooda, taki "economy burger & pizza". Cóż powiedzieć tanie, świetnie smakujące bułeczka na szybko, zrobiłem ją z braku czasu i z chęci jedzenia. Brakującym dodatkiem jest ketchup z Pińczowa, pikantny z racji gustu :)) Świetnie, polecam.
OdpowiedzUsuń