A dziś coś bardzo na szybko... z kurczakiem i makaronem pełnoziarnistym penne.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- ok. 200- 250 g suchego makaronu pełnoziarnistego
- ok. 400 g mieszanki chińskiej lub świeże warzywa (papryka czerwona, papryka zielona, pędy bambusa, por, marchew, grzyby mun)
- 1 duża cebula cukrowa
- 2 duże ząbki czosnku
- 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1-1,5 łyżki sosu rybnego
- 1-2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 czubata łyżeczka curry
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
- sól i pieprz do smaku
Kurczaka umyłam, oczyściłam, pokroiłam w dość drobną kostkę, doprawiłam papryką, curry i imbirem i wstawiłam na jakiś czas do lodówki (im dłużej tym lepiej).
Cebulę pokrojoną w pióra podsmażyłam w woku na oleju rzepakowym, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyłam przez kilkanaście sekund aż uwolni swój aromat. Następnie dodałam kurczaka, sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny i cukier, wszystko razem smażyłam na sporym ogniu cały czas mieszając. Na koniec dodałam mieszankę i ok. 1/3 szklanki wody, krótko smażyłam, by warzywa były chrupkie. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam z ugotowanym wcześniej al dente makaronem i gotowe.
lubie wszystkie dania z makaronem! To już mi się podoba. Po pracy zrobię zakupy, i po wizycie na placu zabaw będę pichcić :D
OdpowiedzUsuńTylko sos rybny wywołuje u mnie ciary na plecach ,całość smaczna.
OdpowiedzUsuńja też długo się do niego przekonywałam, ale okazało się, że ryby w nim nie czuć, a nadaje potrawom fajnego wyrazu.
Usuńa u Ciebie jak zwykle nietuzinkowo!!!:)
OdpowiedzUsuńTy wiesz jak zrobić aby było smacznie i fit :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńRozumiem, że ten sos rybny to dla podniesienia smaku potrawy. Nie używałam go. Ale ogónie całość wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńtak, dokładnie. Nadaje potrawie fajnej wyrazistości:)
UsuńNa szybko ale jak apetycznie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie obiady, mniam :)
OdpowiedzUsuńPysznie tu u ciebie, zdrowo i kolorowo. Danie bardzo ciekawe :-)
OdpowiedzUsuń