poniedziałek, 29 września 2014

Cukinia faszerowana fasolą mung i kaszą owsianą Symbio


Gdy chcemy zjeść lekki, zdrowy i pożywny obiad...:)

Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 mała cebula
- 0,5 szklanki fasoli mung Symbio
- 0,5 szklanki kaszy owsianej Symbio
- żółty ser (ilość wg upodobań)
- 1 duży ząbek czosnku
- curry
- sól i pieprz do smaku
- suszone oregano
- 1 łyżka oleju rzepakowego

Fasolę namoczyłam przez noc w wodzie, następnego dnia ugotowałam fasolę w lekko osolonej wymienionej wodzie- na wpół twardo (czas gotowania ok. 10 minut). 
Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju w teflonowym garnku. Drobno pokrojonego kurczaka (ewentualnie mięso można zmielić) doprawiłam solą, pieprzem, oregano i curry i dodałam do cebuli, wszystko razem chwilę razem przesmażyłam. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i zaczekałam chwilę aż uwolni swój aromat. Następnie dodałam podgotowaną fasolę oraz kaszę owsianą, całość zalałam szklanką wody i dusiłam pod przykryciem przez 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Cukinie dokładnie umyłam, przekroiłam wzdłuż na pół a następnie wydrążyłam łyżką miąższ. Każdy kawałek cukinii oprószyłam solą i curry, potem wypełniłam farszem, a na koniec obficie obsypałam startym żółtym serem (dla odchudzenia potrawy można użyć sera Ceko Piórko 3%). Dodatkowo wierzch można oprószyć oregano. 
Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok. 15-20 minut aż cukinia zmięknie a ser się ładnie roztopi.

strona www Symbio Polska S.A.


3 komentarze:

  1. Miałam takie danie w głowie ,teraz też mam Twoje zdjęcie ,pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię wszelkie faszerowane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)