Składniki:
- 1 porcja makaronu razowego spaghetti
- 6-7 suszonych pomidorów
- ok. 80-100 g chudego twarogu
- olej z zalewy z suszonych pomidorów
- 2 małe ząbki czosnku
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
Makaron ugotowałam "na lekko twardo" w osolonej wodzie (twardszy niż al dente, bo będzie potem podgrzewany i dojdzie).
W trakcie gotowania makaronu przygotowałam pozostałe składniki. Pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory podsmażyłam na oleju z zalewy, a na koniec dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę cukru. Twaróg rozdrobniłam w dłoniach.
Do pomidorów dodałam odcedzony makaron i twaróg, wszystko razem mieszałam na małym ogniu do momentu, aż ser się prawie całkowicie roztopi. Na koniec lekko doprawiłam solą i pieprzem, jeszcze raz wymieszałam i gotowe.
Szybko i smacznie. I tego tylko czasem trzeba :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam na KONKURS http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Konkurs-z-sosami-Folwark.html
a tak jeszcze nie jadłam, fajnie, chętnie spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńdania z pomidorami zawsze biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńpysznie - bardzo łatwy i smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuń