poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Indyk w sosie cebulowo- koperkowym















Ten obiad nie należy niestety do dietetycznych przez użycie śmietanki 30%-owej- w sklepie zabrakło moich stałych "dietetycznych" składników dlatego byłam zmuszona zgrzeszyć:). Ale raz do roku to i księdzu...:)
Składniki:
- filet z indyka
- 2 średnie cebule
- pęczek świeżego koperku
- mała śmietana 30%
- pół kostki rosołowej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- kleik kukurydziany do zagęszczenia (ok. 6 łyżeczek)



Filet umyłam i pokroiłam w grubsze paski, oprószyłam sola i pieprzem. Cebulę posiekałam (wielkość i kształt nie ma znaczenia) i podsmażyłam na oleju. Do cebuli dodałam szklankę wody i kostkę rosołową i tak dusiłam do miękkości, w razie potrzeby można dodać więcej wody. Podduszoną cebulkę wraz z powstałym sosem zmiksowałam w blenderze z dodatkiem kleiku kukurydzianego.
Na tej samej patelni z obu stron lekko obsmażyłam indyka, dodałam zmiksowaną cebulę, śmietankę, posiekany koperek i tak dusiłam przez ok. 10 minut. Pod koniec duszenia doprawiłam solą i pieprzem, i gotowe.
Podałam z pomidorkami koktajlowymi i ryżem gotowanym w curry wymieszanym po ugotowaniu z  czerwoną fasolą.

Obiadek wyszedł pyszny, mój nigdy-nie-chwalący-mnie-mąż zapytał czy zostało coś na jutro:)

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. ooo muszę koniecznie takiego przepisu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze śmietanką to najlepsze :) Ale powiedz na ile porcji to przepis? No i jaka duża ( ile gram lub pojemności) miał śmietnka. Jestem pewna, że nie był to grzech śmiertelny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, śmietanka nadaje świetny smak, u mnie jednak to produkt zakazany:). Zastępuję ją mlekiem zagęszczonym 4%, które też ma słodkawy posmak, nie mniej jednak zdecydowanie szybciej się przypala:(- w końcu tłuszczu nie ma prawie wcale. Ale niebawem będę kombinować jakiś sosik z mleczkiem:)
      Śmietankę dałam w małym kubeczku, pojemność jak mały jogurt naturalny (nie wiem, chyba coś ok. 180-190 g), użyłam pół dużego fileta z indyka- biorąc pod uwagę wszystkie składniki wyszły mi z tego trzy spore porcje:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Pycha!:) ja robiłam jakiś czas temu rybę w sosie śmietanowo-koperkowym i stwierdziłam, że do drobiu będzie równie idealnie:)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)