czwartek, 12 września 2013

Sałatka z tuńczykiem na zielono



Kolejna propozycja sałatki do pracy, tym razem z tuńczykiem, razowym makaronem i na zielono. Szybka w wykonaniu, sycąca i bardzo smaczna. Polecam!
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach)
- 1 puszka groszku konserwowego
- 4-5 ogórków kiszonych
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 3/4 szklanki suchego makaronu Lubella Pełne Ziarno- małe kokardki
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1 czubata łyżka musztardy kremskiej
- 1 czubata łyżeczka stewii/innego słodzidła
- sól i pieprze do smaku


Makaron ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie, odcedziłam, przelałam zimną wodą i odstawiłam do przestygnięcia. Cebulę, szczypiorek i ogórka kiszonego drobno pokroiłam. Tuńczyka odcedziłam z zalewy, a groszek przepłukałam na sitku pod bieżącą wodą.
Wszystkie składniki wymieszałam w misce wraz z jogurtem, musztardą i stewią. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem.


6 komentarzy:

  1. Słodzidło do sałatki?! Tego jeszcze nie próbowałam! Wszystkie składniki trafione w mój gust, czuję, że posmakowałaby mi Twoja propozycja^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodzidło minimalnie zastępuje smak majonezu w sałatkach:), wiadomo- to nie to samo, ale smak polepsza.
      Niedługo wrzucę przepis na szybki domowy majonez, myślę, że będzie fajnie pasował do tego typu sałatek.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. sałatka na bogato - to lubię!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. w sam raz do pracy , idealna;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię taką sałatkę, ale bez makaronu, ale faktycznie z makaronem musi być bardziej sycąca. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja taką sałatkę robię z ryżem, kukurydzą, papryką;p A Twojej muszę spróbować;p Z siostrą postanowiłyśmy założyć nowego bloga naszego kulinarnego dlatego zapraszam cię na szczyptę soli:)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)