sobota, 19 października 2013

Makaron w serowych brokułach i pieczarkach


Po miesięcznej przerwie wracam na bloga z przepisami nieco bardziej "zachciankowymi":), bo takowe ostatnio królują w mej kuchni. Na śledzika z czekoladą czy kiszone ogórki jeszcze chyba zbyt wcześnie, ale kluchy w sosie śmietanowo- serowym być musiały:)

Składniki (na 5-6 porcji):
- 500 g makaronu "kokardki"
- 1 brokuł
- 6-8 dużych pieczarek
- 500 ml śmietanki 30%
- 5 plasterków serka topionego
- ok. 3/4 szklanki startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku


Makaron ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie, a całą resztę przygotowałam podczas jego gotowania. Brokuły podzieliłam na różyczki i ugotowałam w osobnym garnku na wpół twardo, również lekko soląc. Pieczarki pokroiłam w większe kawałki i poddusiłam krótko na patelni na niewielkiej ilości wody z solą. Dodałam do nich śmietankę i sery, gotowałam na niewielkim ogniu do czasu rozpuszczenia się serów. Następnie dodałam brokuły i wszystko razem gotowałam do lekkiego zgęstnienia sosu. Na koniec bardzo delikatnie doprawiłam solą i pieprzem.
Ugotowany makaron obficie polałam sosem e voila:)


3 komentarze:

  1. obiad idealny!:) dobry sos i makaron to jeden z lepszych i szybszych obiadów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne połączenie :D
    Uwielbiam takie zestawienia pychotka :-)

    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)