Szybki, pyszny i delikatny makaron gotowy dosłownie w 10 minut.
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty spaghetti (dla 3 osób)
- pęczek świeżej bazylii
- 1 serek wiejski lekki
- 20 dkg wędliny drobiowej
- sól do smaku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ewentualnie mleko 2% lub mleczko zagęszczone 4% (jeśli serek jest zbyt gęsty)
Makaron ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie, odlałam i przepłukałam letnią wodą (dzięki temu jest odrobinę mniej kaloryczny). W czasie jego gotowania przygotowałam pozostałe składniki. Wędlinę pokroiłam w długie wąskie paseczki i podsmażyłam na oleju do zrumienienia. Serek wiejski zmiksowałam ze świeżą bazylią, szczyptą soli i ząbkiem czosnku (dodałam 4 łyżki mleka, bo serek był wyjątkowo gęsty). Makaron wymieszałam z sosem bazyliowym na teflonowej patelni, podgrzewając go na maleńkim ogniu. Na koniec dodałam wędlinę i ponownie wymieszałam.
Aż mi ślinka cieknie! Pycha, jutro zrobię :D
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie:
http://kitchensweetsandme.blogspot.com/
wygląda genialnie:) Rewelacyjne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam Twoje przepisy w wersji light!:) a ten obiad pyszności i do tego szybki czyli taki mi potrzeba:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony, a z bazylią wygląda przepysznie, ja robiłam wczoraj z buraczanym pesto(,kuchnia lidla,), równie smaczny :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować, buraczanego jeszcze nigdy nie jadłam:)
Usuńsuper przepis !
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy, a powiedz, czy ten makaron tak zzieleniał od sosu, czy to tylko zdjęcie?
OdpowiedzUsuńZzieleniał od sosu:)
UsuńMniam :) To super :)
Usuńdoskonałe:) to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny!
OdpowiedzUsuńBazyliowy pycha!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! Wypróbuję!
OdpowiedzUsuń