Pomysł na pyszne i chrupiące śniadanie. Wkładka serowo-cebulowa z dodatkiem wędliny dopełniła smaku:)
Składniki (na 1 porcję):
- 1 bułka
- 1 jajko
- plasterek żółtego sera
- 1-2 plasterki wędliny
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Z bułek odcięłam "główki" i wydłubałam środek- trzeba uważać, by nie zrobić dziury (gdyby jednak zrobiła się dziura wystarczy zalepić ją kawałkiem wydłubanej bułki).
Cebulę i wędlinę pokroiłam i delikatnie podsmażyłam na oleju doprawiając lekko solą i pieprzem. Ser drobno posiekałam. W Wydrążonej bułce kolejno układałam: połowę sera, wędlinę z cebulę, resztę sera- na wierzch delikatnie wlałam jajko, które doprawiłam solą.
Piekarnik nastawiłam na 180 stopni, grzanie góra-dół + termoobieg.
Gdybym chciała zrobić komuś imponujące śniadanie, to z pewnością ten przepis znalazłby się na szczycie ładnych i ciekawych posiłków o poranku:)
OdpowiedzUsuńDo dzieła więc Agatko:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńUwielbiam takie śniadania! Nie tylko ciepłe i cudownie wyglądające, ale i proste w przygotowaniu!
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja śniadaniowa! W weekend zaserwuję takie śniadanie moim domownikom :)
OdpowiedzUsuńnapisz jak im smakowało, mój Marito był zachwycony:)
UsuńZrobiłam! Masakra, od dzisiaj nie chcę innych śniadań - tylko takie :) Dziękuję za inspiracje :)
UsuńMniam! Jak to przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńu mnie coś podobnego! ale jednomyślność:)
OdpowiedzUsuńCo zrobic gdy piekarnik jest zwyczajny-gazowy bez bajerów?
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki spokojnie zrobisz w każdym piekarniku, musisz tylko pilnować, by się zbyt mocno nie przypiekły od dołu. Proponowałabym przykrycie bułki folią aluminiową, by jajko ładnie się ścięło.
Usuń