piątek, 31 stycznia 2014

Lekki indyk z warzywami


Szybki, lekki  i smaczny obiad dla 4 osób. Bez zbędnego skomplikowania, bez zbędnych kalorii, zdrowo i lekko, tak jak lubię:)

Składniki:
- ok. 0,6 kg mięsa z udźca indyka (do kupienia w Tesco)
- 6-7 ziemniaków
- 10 pieczarek
- 1 brokuł
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- ulubiona przyprawa do mięs (u mnie- przyprawa do karkówki)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0,5 pęczka świeżej kolendry
- sól i pieprz do smaku



Ziemniaki pokroiłam w sporą kostkę, brokuła podzieliłam na różyczki. Warzywa ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie (warzywa mają niższy indeks glikemiczny gdy nie są ugotowane do miękkości, no i nie rozpadają się w potrawie). W trakcie gotowania przygotowałam pozostałe składniki obiadu.

Mięso z indyka umyłam, dokładnie oczyściłam i pokroiłam w dość drobne kawałki. Doprawiłam przyprawą do karkówki. Cebulę pokroiłam w pół-talarki i zeszkliłam w woku na oleju rzepakowym. Dodałam mięso, sos sojowy, wyciśnięty przez praskę czosnek- chwilę razem podsmażyłam po czym dolałam 1/3-1/2 szklanki wody i wszystko razem dusiłam przez 10-15 minut. Na koniec dodałam pieczarki pokrojone w talarki, całość doprawiłam solą i pieprzem i jeszcze chwilę razem smażyłam. Do całości dodałam ugotowane wcześniej ziemniaki i brokuły, drobno posiekaną kolendrę i wszystko dokładnie wymieszałam.


4 komentarze:

Dzięki za Wasze opinie :)