piątek, 6 czerwca 2014

Zamiast masła: krem kanapkowy z jajka i awokado


Masło wręcz wielbię... nadaje pyszny smak zarówno kanapkom jak i sosom, ale jak wiadomo jest to sam tłuszcz, więc postanowiłam poszukać jego zdrowszej i mniej kalorycznej alternatywy. Wyszedł smaczny i bardzo delikatny krem kanapkowy, bogaty w zdrowy tłuszcz zawarty w awokado. Jak dla mnie- rewelacja:)

Składniki:
- 7 jaj ugotowanych na twardo
- 1 dojrzałe awokado
- 1 serek wiejski lekki
- sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksowałam w robocie kuchennym (oczywiście awokado bez skórki i pestki), doprawiłam solą i pieprzem, i gotowe:)


9 komentarzy:

  1. Ja właśnie nie ,odkąd przestawiłam się na hiszpańskie smaki jednak chleb z dobrą oliwą to dla mnie niebo .Tu mało używa się masła ,a pasta pyszna .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei nie przepadam za chlebem z oliwą, chociaż w sumie jak mieszkałabym w słonecznej Hiszpanii to może...:)

      Usuń
  2. Mniam :) Coraz więcej widzę przepisów z awokado. I to w takich połączeniach, że w życiu bym się nie spodziewała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam to połączenie, muszę sobie taką zrobić na dniach...a co do masłaaa, mam tak samo, kocham, a dupka rośnie;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie. Lubię różne pasty - takiej nie robiłam, dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ta pasta, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No i mam kolejny powód, żeby wreszcie przetestować avocado!

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)