czwartek, 7 sierpnia 2014

Lekka frittata cebulowa z płatkami zbożowymi Symbio


Propozycja śniadaniowa dla tych, którzy szukają alternatywy dla standardowych płatków na mleku, ale również dla tych, którzy za nimi nie przepadają, a jeść je mimo wszystko chcą lub muszą:)
Dobry sposób na to, by w daniu ukryć nieco zdrowia:)

Składniki:
- 2 jaja
- 1 duża cebula
- 3 łyżki ekologicznych płatków Mix 5- zbóż Symbio
- 3-4 pomidorki koktajlowe
- 2-3 plasterki sera Piórko 3%
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oleju z pestek winogron + ewentualnie woda
- sól i pieprz do smaku

Jaja rozkłóciłam w szklance, dodałam płatki, doprawiłam solą i pieprzem i odstawiłam na 10 minut do napęcznienia płatków.
Cebulę pokroiłam w piórka, doprawiłam solą i pieprzem i zeszkliłam na oleju. Zamiast oleju można użyć samej wody jeżeli dysponuje się dobrą nieprzywierającą patelnią. Można też dolać odrobinę wody do smażącej się na oleju cebuli, by dobrze zmiękła, a nie przypaliła się.
Miękką cebulę oprószyłam drobno pokrojonym serem, przykryłam przykrywką i chwilę razem dusiłam do roztopienia się sera (ser piórko zawiera bardzo mało tłuszczu, więc i rozpuszcza się trudniej). Następnie całość zalałam jajkiem z płatkami, na wierzchu ułożyłam pokrojone pomidorki koktajlowe, a na koniec wszystko obsypałam świeżą natką pietruszki. Dusiłam pod szczelnym przykryciem do momentu całkowitego ścięcia się jajka.


6 komentarzy:

  1. pyszna i kolorowa frittata ze zdrowym akcentem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna ci wyszła ta frittata :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super smacznie wygląda. Bardzo lubię takie zdrowe propozycje. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. gdzie kupilas platki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat otrzymałam je od firmy Symbio, ale są do kupienia w dużych supermarketach na działach ze zdrową żywnością

      Usuń

Dzięki za Wasze opinie :)