środa, 22 października 2014

Racuchy z jabłkami jak u babci:)



Racuchów nie jadłam dobre 15 lat, szczerze powiedziawszy to na długi czas zapomniałam o ich istnieniu... Kiedyś przyrządzała nam je babcia, wtedy uwielbiałam chyba wszystkie obiady na słodko...  serwowała nam też puszyste omlety z sokiem malinowym czy ryż z jabłkami i cynamonem... tanie i pyszne jedzenie, takie smaki dzieciństwa... do których postanowiłam na chwilę powrócić:)
No i jemy jabłka, duuużo jabłek:)

Składniki:
- 1,5- 2 szklanki mąki
- 2 dkg drożdży
- 1 szkl. mleka
- 7 czubatych łyżek cukru pudru
- 2 jajka
- 3 jabłka
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 0,5 łyżeczki cynamonu
- kilka kropli aromatu waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Do szklanki wlałam 1/3 szklanki mleka, dodałam rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru pudru i 1 łyżeczkę mąki. Wszystko razem roztarłam widelcem i odstawiłam na kilka minut, by drożdże zaczęły "pracować".
Pozostałe składniki (bez cynamonu) zmiksowałam w robocie kuchennym na gładką masę, na koniec dodałam zawartość szklanki z drożdżami i wszystko razem ponownie zmiksowałam. Ważne, by ciasto było dość gęste (o konsystencji gęstej śmietany), więc zaczęłam od 1,5 szklanki mąki i po trochu jej dodawałam podczas miksowania. Jeżeli chcemy osiągnąć bardziej puszyste racuchy należy wcześniej oddzielić białka jajek, ubić je z odrobiną soli a następnie dodać do ciasta delikatnie mieszając je ręcznie. Ubite jajka nadadzą mu lekkości i puszystości.
Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w dość drobną kostkę. Oprószyłam je cynamonem, wymieszałam, a na koniec dodałam do ciasta.
Racuchy smażyłam na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia (ciasto najwygodniej jest nakładać dużą łyżką). Usmażone układałam na ręczniku papierowym, by odsączyć je z tłuszczu (z wierzchu również lekko docisnęłam je ręcznikiem papierowym). Podawałam posypane cukrem pudrem.
Mąż stwierdził, że smakowały jak u babci:)))


12 komentarzy:

  1. Jakie one musza być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne :) Mi również racuchy kojarzyć się będą zawsze z babcią. Nikt inny nie zrobił nigdy tak pysznych jak Ona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, takie pyszne i pachnące racuszki z jabłuszkami :-) oj narobiłaś mi smaku na nie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Racuchy moim zdaniem są idealne na słodkie, leniwe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. też kochamy racuchy, choć i u nas bywają sporadycznie, rzadko nawet :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas były pierwszy raz:P, synkowi musiałam wytłumaczyć, że to takie naleśniczki z jabłkiem w środku:)

      Usuń
  6. wyglądają wspaniale, takie grube, świeżutkie racuszki, ale bym zjadłą

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja ukochane, takie jak robiła babcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie jadłam wieki, dzięki za przypomnienie:D

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)