Dziś stwierdziłam, że słonecznik to chyba jedna z najsmaczniejszych panierek jakie do tej pory zrobiłam. Po upieczeniu jest mocno chrupiący i z powodzeniem można nim zastąpić tradycyjną panierę z tartej bułki... że już nie wspomnę o wyższości pieczenia nad smażeniem:)
Składniki:
- filety z kurczaka
- ulubiona przyprawa do mięs (użyłam grillowej)
- pestki słonecznika
- płatki śniadaniowe Bran Flakes z otrąb pszennych
- jajko
Fileta umyłam, podzieliłam na mniejsze części i oprószyłam przyprawą grillową. Odstawiłam do lodówki na godzinę.
Płatki z otrąb dość drobno zmiksowałam w blenderze i wymieszałam z pestkami słonecznika w proporcji 1 do 2 (płatki/słonecznik). Filety obtoczyłam w rozkłóconym jajku a potem dokładnie opanierowałam.
Gotowe nuggetsy ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekałam przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni (na ostatnie 5 minut włączyłam termoobieg).
Podałam z gotowanymi warzywami.
Lekko, zdrowo i mega pysznie:)
O, świetny pomysł! Taka panierka musi być przepyszna. Wypróbuję przy najbliższej okazji ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest rewelacyjna:)
UsuńŚwietny pomysł na panierkę, wygląda to pysznie :-)
OdpowiedzUsuńSmakowite i pomysłowe.
OdpowiedzUsuńJestem w szoku że ten słonecznik tak fajnie się trzyma tych kotlecików, mi zawsze odpada całe prawie odrazu :p I zawsze to o niebo lepsza panierka niż bułka tarta :))
OdpowiedzUsuńApetyczne! Fantastyczny przepis na składniki panierki! :)
OdpowiedzUsuńrobięęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęę <3
OdpowiedzUsuńgenialne!
kocham słonecznik, często go dodaję do jedzenia różnej maści, najlepszy prażony....!
Bomba.
OdpowiedzUsuńMmm super kotlet :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten pomysł ze słonecznikiem :) muszę wypróbować bo mnie intryguje :)
OdpowiedzUsuńNo to jest w piekarniku :)
OdpowiedzUsuń