sobota, 15 listopada 2014

Bo dobry kotlet nie jest zły, czyli nuggetsy w słoneczniku:)


Dziś stwierdziłam, że słonecznik to chyba jedna z najsmaczniejszych panierek jakie do tej pory zrobiłam. Po upieczeniu jest mocno chrupiący i z powodzeniem można nim zastąpić tradycyjną panierę z tartej bułki... że już nie wspomnę o wyższości pieczenia nad smażeniem:)

Składniki:
- filety z kurczaka
- ulubiona przyprawa do mięs (użyłam grillowej)
- pestki słonecznika
- płatki śniadaniowe Bran Flakes z otrąb pszennych
- jajko

Fileta umyłam, podzieliłam na mniejsze części i oprószyłam przyprawą grillową. Odstawiłam do lodówki na godzinę.
Płatki z otrąb dość drobno zmiksowałam w blenderze i wymieszałam z pestkami słonecznika w proporcji 1 do 2 (płatki/słonecznik). Filety obtoczyłam w rozkłóconym jajku a potem dokładnie opanierowałam.
Gotowe nuggetsy ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekałam przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni (na ostatnie 5 minut włączyłam termoobieg).
Podałam z gotowanymi warzywami.
Lekko, zdrowo i mega pysznie:)



11 komentarzy:

  1. O, świetny pomysł! Taka panierka musi być przepyszna. Wypróbuję przy najbliższej okazji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na panierkę, wygląda to pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem w szoku że ten słonecznik tak fajnie się trzyma tych kotlecików, mi zawsze odpada całe prawie odrazu :p I zawsze to o niebo lepsza panierka niż bułka tarta :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne! Fantastyczny przepis na składniki panierki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robięęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęę <3
    genialne!
    kocham słonecznik, często go dodaję do jedzenia różnej maści, najlepszy prażony....!

    OdpowiedzUsuń
  6. podoba mi się ten pomysł ze słonecznikiem :) muszę wypróbować bo mnie intryguje :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)