Kolejna propozycja na lekki obiad jednogarnkowy. Sycący i niewymagający żadnych dodatków, idealny do odgrzania w pracy.
Składniki:
- ok. 60-70 dkg szynki wieprzowej
- ok. 1/4 dużej główki kapusty
- 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
- 2 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry (użyłam Tao Tao)
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Szynkę umyłam, oczyściłam i pokroiłam w dużą kostkę. Doprawiłam ją papryką w proszku i lekko podsmażyłam w teflonowym garnku na oleju rzepakowym. Na koniec dodałam drobno posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodałam pastę curry, liście laurowe i ziele angielskie, całość zalałam litrem wody i dusiłam pod przykryciem do momentu aż mięso będzie prawie gotowe. Następnie dodałam niezbyt drobno pokrojoną kapustę oraz cząber i majeranek, dolałam trochę wody i dusiłam kolejne 15-20 minut. Na ostatnie 10 minut dodałam mrożoną fasolę, a na sam koniec dorzuciłam 2/3 puszki cieciorki (wcześniej odsączonej i opłukanej z zalewy).
Ok. szklankę warzyw i pozostałą cieciorkę zmiksowałam z niewielka ilością sosu na gładka masę, którą zagęściłam danie. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem.
Obiad ten z powodzeniem może stanowić samodzielne danie, dla tych bardziej wymagających można podać go z ryżem lub kaszą.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńSuper danie, już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńPyszne.
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń