A dzisiaj post z bardziej kremową wersją humusu, który świetnie sprawdził się m.in. jako sos do lekkich sałatek. Oczywiście nadaje się również jako smarowidło do kanapek.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- ok. 120 g twarogu 0%
- 3/4 małego kubeczka jogurtu naturalnego
- 4 łyżki tahini
- 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku lub 1 mały ząbek
- 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Całość wystarczy zmiksować na gładki krem i na koniec doprawić solą i pieprzem. Ja dałam zwykły twaróg, dlatego w humusie widać małe grudki, dla osiągnięcia super gładkiej konsystencji można użyć mielonego serka twarogowego.
Taka wersja humusu idealnie sprawdza mi się jako dodatek do sałatek do pracy, mieszam go z niewielką ilością jogurtu naturalnego i gotowe. Naprawdę rewelacyjna alternatywa dla wszechobecnego w sałatkach majonezu:).
Super pomysł, ja bardzo lubię takie pasty :-)
OdpowiedzUsuńFajna pasta :)
OdpowiedzUsuńmniooom mniooom, lubię pasty, muszę wreszcie ogarnąć ten hummus :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na piątkę.
OdpowiedzUsuń