poniedziałek, 4 stycznia 2016

Makaron pomidorowy z pesto z pietruszki i mozzarelli


Kolejna wersja szybkiego bezmięsnego makaronu, do zrobienia w zaledwie 10 minut:).
Składniki:
- 1 porcja pomidorowego makaronu spaghetti (kupiłam w Lidlu)
- pół kulki mozzarelli
- 1 pęczek natki pietruszki
-1/4 szkl. oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- garść nasion słonecznika
- szczypta soli

Makaron ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie. Natkę pietruszki, mozzarellę, oliwę, czosnek,  szczyptę soli i połowę lekko podprażonych ziaren słonecznika niezbyt dokładnie zmiksowałam w blenderze. Makaron wraz z sosem wymieszałam na patelni, całość delikatnie podgrzewałam aż czosnek uwolni swój aromat. Na koniec oprószyłam pozostałą częścią słonecznika i gotowe.





7 komentarzy:

  1. kiedyś uwielbiałam takie makaronowe myki, bardzo! od jakiegoś czasu nie jadam nudli, więc mogę się tylko obejść smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niebawem również odstawiam kluchy i te wszystkie inne "niedobre" paskudztwa:P, wiosna idzie w końcu:)

      Usuń
  2. mniam! :) dobry makaron nigdy nie jest zły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie szybkie dania lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię makarony w takim stylu!

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)