niedziela, 14 lipca 2013

Nuggetsy w serze- dietetycznie

Chodziło za mną coś chrupiącego i aromatycznego, więc wykombinowałam:)


Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
Na marynatę:
- 1 jogurt naturalny
- 1 jajko
- 3 łyżeczki przyprawy do grilla
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta soli
Na panierkę:
- 1 i 1/3 szklanki zmielonych/pokruszonych płatków owsianych
- ok. 50-60 g startego sera Ceko Piórko (na najdrobniejszych oczkach)
- 4 łyżeczki suszonej natki pietruszki

Składniki na marynatę wymieszałam w misce, fileta pokroiłam w cienkie plastry i włożyłam do marynaty na jakieś 30 minut, wstawiłam do lodówki.
Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. Składniki na panierkę wymieszałam w drugiej misce, ważne, by ser piórko starty był na "pyłek", w przeciwnym razie się nie roztopi. Zamarynowane kawałki fileta dokładnie panierowałam z każdej strony i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekałam 20-25 minut odwracając nuggetdy kilka razy na drugą stronę (by zapieczony ser nie przykleił się do papieru). Ser piórko nie topi się zbyt łatwo, dlatego ostatnie na kilka minut zwiększyłam temperaturę do 225 stopni.

Smacznego zapiekanego:)

3 komentarze:

  1. gdzie mogę szukać sera Ceko Piórko ?? Super przepisy na pewno dużo z nich wykorzystam!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, częstuj się do woli:). W Lublinie ten ser jest do kupienia w Almie i Carrefour, słyszałam, że w innych miastach można go jeszcze dostać w Realu i Piotrze i Pawle. Myślę, że wujek google Ci podpowie:)

      Usuń
  2. Nie powinno być płatków kukurydzianych w przepisie na panierkę?

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)