W zupach krem zakochałam się całkiem niedawno. Są niezwykle szybkie w przygotowaniu i nie trzeba starać się, by warzywa były równo pokrojone, bo i tak na koniec je zblendujemy:).
W wersji szybszej można ją przygotować na kostkach rosołowych, mnie zachciało się jednak prawdziwego smaku zupy, więc przygotowałam ją na wywarze z kurczaka.
Składniki:
- udko z kurczaka (bez skóry)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera (ok. 1/4 małego selera)
- świeża pietruszka (ok. 1/3 pęczka)
- cały por
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- ziele angielskie (2 nasiona)
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz
- jogurt naturalny
W garnku o pojemności ok. 1-1,5 litra przygotowałam wywar z kurczaka dorzucając do niego ziele angielskie, listki laurowe i doprawiając solą. Po ok. 20 minutach gotowania dodałam jakkolwiek pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera. Jak warzywa lekko zmiękły dorzuciłam pokrojonego pora i posiekaną pietruszkę, gotowałam wszystko do miękkości. Wyjęłam kurczaka (można go użyć następnego dnia do innej potrawy), listki laurowe i kulki ziela, dodałam koncentrat, doprawiłam solą i pieprzem, a na koniec zblendowałam. Podałam ze sporą łyżką jogurtu naturalnego.
Krem wyszedł pyszny:)
Koncentrat nie jest konieczny, byłam jednak ciekawa jak zupka wyjdzie w połączeniu z pomidorową nutką, zwłaszcza, że jestem tym typem człowieka, który sosy pomidorowe jadłby ze wszystkim i do wszystkiego:)
Smacznego!
Koniecznie muszę zrobić krem z pora!
OdpowiedzUsuń